Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Formule 1 / Officieel: Audi Sport in de Formule 1 met Sauber (2026)

Geschreven door Frédéric Kevers op 26-10-2022

We wisten dat Audi Sport in de Formule 1 zou stappen en nu weten we ook met welk F1-team ze dat gaan doen. Met de Zwitserse renstal Sauber, in het verleden gelinkt met zowel Mercedes als BMW en momenteel partner van Alfa Romeo.

Nog een publiek geheim dat officieel nieuws is geworden: na de aankondiging van zijn komst in de discipline heeft Audi bevestigd dat het zijn debuut in de Formule 1 zal maken met Sauber als partnerteam. Bovendien zal Audi een aanzienlijk belang in het Zwitserse team kopen en de controle erover overnemen. De eenzitter wordt ontworpen en gebouwd in Hinwill, Zwitserland, terwijl zijn krachtbron wordt ontwikkeld en geproduceerd in Neuburg, het technisch centrum van Audi Sport.

Officieel Audi-team

Sauber wordt dus vanaf 2026 het officiële Formule 1-team van Audi. Maar het partnerschap begint al veel eerder op technisch niveau. Naar verwachting zal Audi de uitbreiding van zijn fabriek in Neuburg tegen eind 2023 voltooien en zullen in 2025 de eerste dynamische tests van de krachtbron, waarvan de ontwikkeling al bezig is, in een eenzitter worden uitgevoerd.

Audi als aandeelhouder van Sauber

Met meer dan 30 jaar ervaring in de Formule 1 is Sauber een ervaren team met een hypermoderne windtunnel en faciliteiten. Maar het Zwitserse team is nog steeds een "Klein Duimpje" in vergelijking met reuzen als Red Bull, Mercedes, Ferrari, Alpine, Aston Martin en McLaren. Het zal zich moeten versterken en zal daarvoor kunnen rekenen op de financiële steun van Audi. Dat wordt aandeelhouder van het in Hinwill gevestigde team, al wordt niet meegedeeld hoeveel procent van de aandelen de constructeur uit Ingolstadt gekocht heeft. Genoeg om de controle over te nemen waarschijnlijk.

Koolstofneutraal

Zoals bekend heeft Audi besloten om vanaf 2026 aan de F1 deel te nemen vanwege het nieuwe motorreglement dat dan wordt ingevoerd en waarin de nadruk wordt gelegd op koolstofneutraliteit. Naast meer elektrisch vermogen zal de drukgevoede 1.6-V6 een koolstofneutrale synthetische brandstof gebruiken. Tegen 2030 wil de Formule 1 op mondiaal niveau een volledige koolstofneutraliteit bereiken. Deze ‘ecologische’ aspecten, die een hoge marketingwaarde hebben in een discipline die niet alleen in Europa maar ook op markten zoals de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Azië een hoge vlucht neemt, hebben uiteraard een gunstige invloed gehad op de beslissing van Audi om deze discipline te betreden.

En Porsche ?

Aanvankelijk werd de betrokkenheid van Audi gekoppeld aan die van Porsche, met een gemeenschappelijke krachtbron maar een gedifferentieerde aanwezigheid – Audi als motorbouwer voor een bestaand team en Porsche als volwaardig team – maar uiteindelijk zal Audi als officieel team betrokken zijn, terwijl de deal tussen Red Bull en Porsche niet doorging. De Duitse sportwagenspecialist heeft een toetreding tot de F1 in 2026 echter niet opgegeven en is opnieuw gesprekken met Williams gestart.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten