Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Formule 1 / Opgepast, de eerste race van het nieuwe F1-seizoen is op zaterdag

Geschreven door Frédéric Kevers op 28-02-2024

Het nieuwe F1-seizoen schiet uit de startblokken met de Grote Prijs van Bahrein, met drievoudig wereldkampioen Max Verstappen als de torenhoge favoriet om zijn titel te verlengen. Opgepast: de eerste Formule 1-wedstrijd van 2024 wordt gereden op zaterdag 2 maart. Wat moet je nog weten?

Maar liefst 21 zeges op 22 wedstrijden, waarvan 19 voor Max Verstappen: Red Bull Racing domineerde het F1-seizoen 2023 met een zelden gezien machtsvertoon. De combinatie van de technisch superieure RB19 en de meedogenloze stuurmanskunst van zijn Nederlandse rijder vormden een zowat onklopbare combinatie. En het zou best kunnen dat 2024 een vergelijkbaar verhaal vertelt.

LEES OOK Het volledige F1-dossier in AutoGids 1137

Maar de bordjes hangen wel weer gelijk: het zou ook helemaal anders kunnen uitdraaien. Want aan het einde van 2023 was Red Bull zijn voorsprong op teams zoals Ferrari, McLaren en Mercedes zowat kwijt. Dit weekend weten we meer, want dat begint het Formule 1-circus opnieuw met de openingsrace van 2024: de Grote Prijs van Bahrein. 

Wat moet je weten van het nieuwe Formule 1-seizoen 2024?

Wanneer start de GP van Bahrein 2024?

De eerste twee wedstrijden van 2024 worden niet op zondag, maar reeds op zaterdag gereden. Dan hebben we het over de GP van Bahrein op 2 maart en de GP Van Saoudi-Arabië op 9 maart. Zo kunnen deze races nog georganiseerd worden voor de start van de ramadan.

Donderdag 29 februari (Belgische tijden)

    • Eerste vrije training: 12u30 > 13u30
    • Tweede vrije training: 16u00 > 17u00

Vrijdag 1 maart (Belgische tijden)

    • Derde vrije training: 13u30 > 14u30
    • Kwalificaties: 17u00 > 18u00

Zaterdag 2 maart (Belgische tijd)

    • Race: 16u00 > 18u00

Waar kan ik de GP van Bahrein live volgen?

In België hebben we het geluk de Formule 1 gratis te kunnen volgen via de Franstalige omroep RTBF (op televisie of via de Auvio-app). Liever geen Franse commentaar? Dan kan je een abonnement nemen op de streamingdienst van F1TV, met Engelse commentaar (vanaf 29,99 euro per jaar). Telenet-klanten kunnen de optie Play Sports activeren (vanaf 21,95 euro per jaar) en kunnen alle F1-wedstrijden kijken met Nederlandse commentaar.

Wat verandert er in 2024 bij de teams en de piloten?

Afscheid van Alfa Romeo, wachten op Audi

Aangezien Alfa Romeo de Formule 1 vaarwel zei en Audi Sport pas in 2026 zijn intrede doet, moest het Sauber-team op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Dat wordt de gokwebsite Stake. De wagens zijn te herkennen aan hun felgroene kleur.

Alpha Tauri wordt Visa Cash App RB

De prijs voor belachelijkste teamnaam gaat het juniorteam van Red Bull Racing. Alpha Tauri (het voormalige Toro Rosso) verandert zijn naam immers in Visa Cash App RB, maar gebruikt de roepnaam "Racing Bulls" tijdens het nieuwe F1-seizoen.

Günther Steiner vertrekt, maar blijft

Ondanks zijn gesmaakte passages in de Netflix-reeks Drive to Survive is Günther Steiner niet langer teamleider bij de renstal van Haas. Bij het Amerikaanse team wordt hij vervangen door Ayao Komatsu, die er daarvoor als chief engineer aan de slag was. Steiner wordt F1-commentator op de Duitse televisie.

Christian Horner vrijgepleit

Christian Horner heeft het interne onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag jegens een vrouwelijke medewerker overleeft. In Bahrein staat hij dus gewoon als teambaas aan de pitmuur van Red Bull Racing.

Status-quo, maar Hamilton zorgt voor spanning

Alle rijdersduo's blijven in 2024 op post, maar achter de schermen is de stoelendans voor 2025 reeds begonnen. Aan het einde van dit F1-seizoen verhuist Lewis Hamilton naar Ferrari, waardoor de strijd naar het vrijgekomen Mercedes-stoeltje geopend is. Ook het zitje van Sergio Perez bij Red Bull is voer voor speculatie. 

De verhuis van Hamilton heeft ook invloed op de teamdynamiek. Bij Mercedes zal de achtvoudige wereldkampioen zich vaker moeten schikken naar teamgenoot George Russell, terwijl Ferrari-rijder Carlos Sainz zal willen tonen dat hij beter is dan Charles Leclerc - de wil om naar teamorders te luisteren, zal een stuk kleiner zijn.

24 GP's en 6 Sprints

Na vier jaar covidpauze staat de GP van China opnieuw op de kalender. Ook die van Emilia-Romagna, vorig jaar nog afgelast na de watersnood in de regio rond Imola, is er weer bij. De Grote Prijs van België wordt nog steeds gereden op het Circuit van Spa-Francorchamps en vindt plaats op zondag 28 juli 2024. 

In totaal staan er 24 wedstrijden op de Formule 1-kalender. Het seizoen start op zaterdag 2 maart met de Grote Prijs van Bahrein en eindigt op zondag 8 december 2024 met de Grote Prijs van Abu Dhabi. Er zijn 6 wedstrijden met een extra Sprint-race op zaterdag: De GP's van China, Miami, Oostenrijk, de Verenigde Staten (Austin), Brazilië en Qatar.

 

 

 

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten