Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Formule 1 / Formule 1 telt maar liefst 24 grand prix in 2023!

Geschreven door Frédéric Kevers op 21-09-2022

De Formule 1 werkt volgend seizoen een recordkalender af met niet minder dan 24 starts, waaronder drie in de VS. België blijft op het programma, maar op een andere datum.

Volgend jaar zal de Formule 1 een recordaantal van 24 finishes tellen, waaronder drie in de Verenigde Staten omdat Las Vegas zijn plek op de kalender heeft veroverd. Wonderbaarlijk genoeg - en gelukkig maar - staat ook België er nog steeds op, zij het niet meer op het traditionele tijdstip. De nieuwe F1-datum heeft gevolgen voor andere belangrijke evenementen op het "mooiste circuit ter wereld".

Met de nieuwe kalender zit de koninginnenklasse van de autosport zowat aan haar plafond. De Concorde-overeenkomsten, die door de tien Formule 1-renstallen zijn ondertekend, bepalen namelijk dat het kampioenschap niet meer dan 25 raceweekends per seizoen mag tellen. Anders wordt het onhanteerbaar volgens de teams, die al worstelen met 22 of 23 wedstrijden, zowel op het logistieke als het humane vlak. Maar de centen lonken voor Liberty Media en de FIA, dat nu de langste officiële kalender in de geschiedenis van de F1 heeft gepresenteerd.

America First

Het Noord-Amerikaanse continent, goed voor in totaal zes wedstrijden, haalt Europa in. In de VS krijgen de GP's van Miami en Austin dus het gezelschap van Las Vegas maar ook in Canada, Mexico en Brazilië bestrijden de piloten elkaar. Het Oude Continent blijft met negen starts weliswaar het belangrijkste, waaronder de Grand Prix van België die niet langer het einde van de zomerstop inluidt. Traditioneel vindt de grote prijs in het laatste weekend van augustus - of het eerste weekend van september - plaats, maar de FIA verzet het evenement naar het laatste weekend van juli. In plaats van de heropener wordt Francorchamps nu de afsluiter, vlak voor de zomerstop.

Las Vegas staat weer op de kalender (afhankelijk van de homologatie van het circuit door de FIA), maar ook China en Qatar (waar in 2020 een grand prix werd gereden). Anderzijds staat Zuid-Afrika nog niet op de lijst van gastlanden. Maar dat zal gebeuren in 2024, ten koste van België.

Spelletje domino

De verschuiving van de grote prijs van België zal misschien wel de Belgische F1-fans verheugen, maar niet de andere autosportliefhebbers. We denken daarbij aan de fans van twee andere grote evenementen op de kalender van Spa-Francorchamps: de 25 uren VW Fun Cup en de 24 uren van Spa. Het F1-circus dwingt deze wedstrijden hun traditionele datum in te leveren.

Voor de etmaalrace in Spa moet je nu 29 juni tot en met 2 juli in je agenda noteren, de week waarin normaal de testdag van het evenement wordt gehouden. Maar deze vindt nu plaats op 23 en 24 mei. De SRO Motorsport Group moet zijn volledige kalender omgooien door de gewijzigde datum voor de F1. De 25 Hours VW Fun Cup verhuist ook, om het veld te ruimen voor de 24 Hours of Spa... Van een spelletje domino gesproken.

Kalender Formule 1 - seizoen 2023

Date Grand Prix Venue
March 5 Bahrain Sakhir
March 19 Saudi Arabia Jeddah
April 2 Australia Melbourne
April 16 China Shanghai
April 30 Azerbaijan Baku
May 7 Miami Miami
May 21 Emilia Romagna Imola
May 28 Monaco Monaco
June 4 Spain Barcelona
June 18 Canada Montreal
July 2 Austria Spielberg
July 9 United Kingdom Silverstone
July 23 Hungary Budapest
July 30 Belgium Spa
August 27 Netherlands Zandvoort
September 3 Italy Monza
September 17 Singapore Singapore
September 24 Japan Suzuka
October 8 Qatar Losail
October 22 USA Austin
October 29 Mexico Mexico City
November 5 Brazil Sao Paulo
November 18 Las Vegas Las Vegas*
November 26 Abu Dhabi Yas Marina
Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten