Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Formule 1 / GP Spa-Francorchamps ook in 2023 op F1-kalender

Geschreven door Frédéric Kevers op 28-08-2022

In de aanloop naar de grand prix van 2022 kwam het verlossende nieuws dat het circuit van Spa-Francorchamps ook op de kalender van 2023 staat. Maar wat daarna?

De spanning bleef aanhouden tot de racezondag van de grote prijs van België 2022. Maar er is opluchting. Het F1-circus landt ook volgend jaar in de Ardennen. De twijfel kwam er na de aankondiging - toegegeven, niet vast en definitief - dat de Franse grand prix volgend seizoen verdwijnt. Velen voorspelden een gelijkaardig lot voor de GP van België, opgeofferd op het altaar van de hoogste bieder, uit China of Zuid-Afrika.

Maar Zuid-Afrika kon niet voldoende garanties geven dat het in staat is om het circuit van Kyalami tegen 2023 op het niveau van de Formule 1 te tillen en over China blijven twijfels bestaan in verband met de heropleving van Covid-19. Het was dan ook logisch dat de eigenaars en regelgevers van de Formule 1 - Liberty Media en de FIA - het 'mooiste circuit ter wereld' op de kalender van 2023 wilden houden.

Maar het is niet mogelijk een duurzame toekomst voor ons nationale evenement in het vooruitzicht te stellen. Er is geen garantie dat de Belgische grand prix - waarvan zondag de 67ste editie werd verreden - ook na 2023 doorgaat. Door het begrotingsplafond, de galopperende inflatie van de vaste kosten van de racestallen en een kalender die logistiek niet uitbreidbaar is, weigeren de F1-teams het seizoen uit te breiden tot een totaal van meer dan 23 evenementen per jaar, ook al is in de door hen ondertekende overeenkomst bepaald dat de organisator van het kampioenschap dit aantal kan optrekken tot 25 weekends.

De Covid-lockdowns zullen China niet eeuwig in hun greep houden en Zuid-Afrika zal in 2024 wél klaar zijn met het circuit. De kans is dus zeer groot dat het evenement in Spa dan alsnog wordt geschrapt. Aan zijn status als vierde meest bediscussieerde grand prix, na Groot-Brittannië, Italië en Monaco, verandert niets. De commerciële en financiële aantrekkingskracht van exotische bestemmingen is in de ogen van de bestuursorganen van 's werelds belangrijkste motorsportdiscipline veel groter dan de traditie.

 

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten