Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Olie: minder onderzoek naar nieuwe voorraden

Geschreven door Olivier Duquesne op 16-07-2018

In 2017 daalde het volume van olie-ontdekkingen met 13 procent. Logisch, want de betrokken bedrijven verminderden hun investeringen voor de exploratie met 60 procent in drie jaar tijd. In 2018 wordt wel een kleine verbetering verwacht.

Nog nooit werd zo weinig naar olie gezocht sinds de jaren negentig. In 2017 ontdekten de oliemaatschappijen ‘slechts’ 11 miljard vaten volgens de Franse krant L’Écho. Dat is 13 procent minder dan in 2016. En sinds 2014 zijn de investeringen gewoon ingestort. De uitgaven voor prospectie bedroegen iets meer dan 100 miljard dollar in 2014 en nog maar 40 miljard vorig jaar. Een drastische daling, met als gevolg een sterke vermindering van het aantal ontdekte olievelden (zo’n 70 procent).

Schalie

De vermindering van de exploratie-investeringen houdt deels verband met de prijsdaling van ruwe olie (inmiddels gingen de prijzen wel weer omhoog). Deze daling noopte de bedrijven om de risico’s te beperken en zich meer te richten op simpelere oplossingen zoals schalieolie. Hier is boren voldoende om de olie naar boven te halen. Wellicht is er in de aardbodem ook gewoon minder olie voorhanden. Sinds de gigantische velden in Brazilië in 2006 en in Mozambique en Tanzania in 2010 zijn de ontdekkingen alsmaar zeldzamer geworden, nog voor de daling van de investeringen zelfs.

50 jaar reserves

Dit gezegd zijnde: er is nog geen reden tot paniek. De wereldwijde reserves stegen met 23 procent sinds 2007. Momenteel is er genoeg voorraad om het wereldwijde verbruik nog zo’n 52 jaar vol te houden. Op korte en middellange termijn is er dus geen sprake van een tekort, tenzij de OPEC plots een drastische beslissing zou nemen. Op lange termijn is de situatie natuurlijk minder zeker. Vandaar de interesse van oliebedrijven in andere energiebronnen. Het budget dat voorzien is exploratie lijkt in 2018 wel toe te nemen. Het was vooral op verzoek van hun aandeelhouders dat de oliebedrijven in 2014 afremden. Misschien versnellen ze nu toch nog hun zoektocht naar nieuwe olievelden.  

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten