Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Olieprijs stijgt en stijgt en stijgt…

Geschreven door Olivier Duquesne op 14-05-2018

De prijs van een vat ruwe aardolie heeft de kaap van de 75 dollar overschreden. Dat laat zich uiteraard voelen aan de pomp, met een maximumprijs van 1,50 euro voor Super 95 E10 en 1,50 euro voor diesel. Dat is het gevolg van diverse factoren.

Een liter brandstof, zowel benzine als diesel, kost vandaag ongeveer 1,50 euro (1,40 euro aan sommige pompen). Super 98-benzine zit zelfs aan 1,60 euro. Deze prijsstijging is niet puur het gevolg van hogere belastingen. In 2017 is de koers van een vat ruwe olie aan een onafgebroken prijsstijging begonnen. Zo ging de koers van de Brent op 8 mei voorbij de kaap van de 75 dollar. Daar zijn meerdere oorzaken voor.

  • Het OPEC-kartel van olieproducerende landen heeft samen met Rusland en 9 andere partners beslist om de oliekraan dicht te draaien om het overaanbod te stoppen. Ze hoopten zo (en ze lijken voorlopig gelijk te krijgen) de prijzen op te drijven volgens het principe van vraag en aanbod.
  • En de vraag neemt wereldwijd toe dankzij de bloeiende economie, met een wereldwijde groei die in 2018 op 4 procent zou uitkomen.
  • Saoedi-Arabië berust niet in zijn leiderspositie binnen de OPEC en de prins-erfgenaam wil de afhankelijkheid van de olie van zijn land verminderen. Maar om dat te bereiken, is veel geld nodig en daarom moet de waarde van Saudi Aramco, dat binnenkort op de beurs komt, wordt opgekrikt en dus moet de olie zo duur mogelijk worden.
  • Ook de geopolitiek zit er voor iets tussen, vooral in de omgeving van Iran en de spanning die is ontstaan nu de Verenigde Staten zich uit het kernakkoord hebben teruggetrokken. Verder zijn er de conflicten in Jemen en Syrië en de onstabiele situatie in Libië en Venezuela, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Toch zijn er een paar factoren die de prijsstijgingen nog enigszins afremmen:

  • Schaliegas: met een prijs per vat van bijna 80 dollar wordt het winnen van aardolie uit schaliegas terug winstgevend in de Verenigde Staten en vergroot het aanbod op de markt weer.
  • De zeer agressieve handelspolitiek van Donald Trump, vooral tegenover China, zou de groei en dus de vraag naar aardolie kunnen doen vertragen.
  • De vraag zou ook kunnen worden beïnvloed door een hypothetische forse toename in de verkoopcijfers van elektrisch aangedreven auto’s, bussen en andere voertuigen.
Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten