Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Tesla-CEO Elon Musk pleit voor een CO2-belasting

Geschreven door David Leclercq op 04-12-2015

In het kader van de klimaattop in Parijs liet de baas van Tesla van zich horen. Volgens Elon Musk is de invoering van een CO2-belasting nodig om de klimaatopwarming te vertragen.

Elon Musk, de emblematische, maar ook controversiële baas van Tesla, pleitte tijdens de klimaattop in Parijs voor de invoering van een CO2-taks – een niet echt verrassend standpunt komende uit zijn mond. Musk is van mening dat de beweging om van de fossiele energieën af te komen versneld moet worden. Hij vertelde dit voor een publiek van studenten aan de universiteit Paris-1-Panthéon-Sorbonne.

De verandering forceren

“Ik denk dat we de CO2-belasting stapsgewijs moeten invoeren, omdat het onverstandig zou zijn ervanuit te gaan dat de petroleummaatschappijen onmiddellijk zullen veranderen. De infrastructuur is te uitgebreid, de inertie te groot”, zo legde Elon Musk uit. Hij voegde er nog aan toe: “Het is beter om met die belasting op kleine schaal te beginnen en dan elk jaar uit te breiden.” Hij pleit voor een constante verhoging tot een verandering daadwerkelijk kan worden waargenomen.

Geen prijs

Voor Elon Musk hoeft de economische kostprijs van een dergelijke belasting zelfs niet berekend te worden. “Wat is de prijs van 5 tot 10 procent ondergelopen land en van de migratie van ongeveer één derde van de wereldbevolking?”, kaatst hij de bal terug. En hij verduidelijkt dat als er in Parijs niets beslist wordt, de overgang er pas zal komen wanneer de fossiele middelen uitgeput zijn – met alle gevolgen van dien. Vandaar zijn oproep om de verandering te forceren en daarop te anticiperen.

Bewust

Hoe dan ook, Elon Musk is zelf een man van verandering en hij is zich bewust van de realiteit. “Ik besef dat het een heel langzame overgang zal zijn, zelfs als de regeringen strenge maatregelen zouden nemen in de nasleep van de onderhandelingen in Parijs.” Volgens hem zal de overgang dan ook verschillende decennia duren. Musk beweert globaal genomen wel vertrouwen te hebben in de resultaten van de lopende onderhandelingen, “maar we moeten de onderhandelaars en de politieke overheden duidelijk maken dat er deze keer echt iets moet veranderen”.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten