Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Belgische radio gaat voor DAB+

Je oude FM-autoradio kan nog een paar jaar mee, maar het wordt stilaan tijd om na te denken over een model met DAB+. Zo goed als alle Belgische radio’s gebruiken vandaag deze frequentie.

Naast de badkamer is de auto de plaats waar de Belg het vaakst naar de radio luistert, doorgaans via de FM-band. Die laatste zal over een paar jaar echter verdwijnen ten voordele van DAB. Sinds 15 november van dit jaar zijn zo goed als alle radiozenders van ons land, zowel privé als openbaar en met een nationale, gewestelijke of provinciale dekking overgestapt op dit gratis digitale formaat. Je hebt enkel een compatibele ontvanger nodig.

Voordelen?

DAB+ vergt minder bandbreedte en kan dus meer zenders en inhoud versturen. Bovendien is de geluidskwaliteit beter (behalve bij een minder goede ontvangst, want dan schakelt de radio alsnog over op de FM-golf, en als die er niet is, valt alle klank weg). Deze “Digital Audio Broadcasting Plus” geeft zenders bovendien de mogelijkheid om beelden en extra informatie uit te sturen. Het wordt ook eenvoudiger om zenders te kiezen en op te slaan bij je favorieten. En tot slot kost het verzenden van DAB-signalen minder energie dan FM-golven en wekken ze minder elektromagnetische straling op.

Oude autoradio aanpassen

Heel wat automerken bieden nu al (standaard of als optie) multimediasystemen aan met DAB-technologie. Je kan ook een DAB-adapter kopen of een accessoire waarmee je de zenders kan opvangen en aan je autoradio doorgeven via de aux-ingang of via Bluetooth. Je moet echter nog niet panikeren, want de FM-frequentie blijft nog wel een paar jaar actief in België, hoewel andere landen die al definitief hebben opgeborgen, zoals bijvoorbeeld Noorwegen.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten