Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Emotiedetector in de auto

Geschreven door Olivier Duquesne op 24-03-2014

De Federale Polytechnische School van Lausanne (Zwitserland) en PSA Peugeot Citroën werken samen aan de ontwikkeling van een systeem dat de gelaatsuitdrukking van de bestuurder analyseert om zijn emoties te raden.

De emotiedetector maakt het mogelijk om de gezichtsuitdrukking van de bestuurder te 'lezen' en er zijn of haar gemoedstoestand uit af te leiden. De Federale Polytechnische School van Lausanne (EPFL) werkt samen met de Franse groep PSA Peugeot Citroën aan het systeem, dat functioneert met een camera om de gemoedstoestand van de bestuurder in te schatten. Zo kunnen de rijhulpsystemen worden voorbereid op zijn of haar eventuele reacties. De computer van het systeem moet wel eerst de gelaatsuitdrukkingen van de bestuurder leren kennen via foto's en video's. Het is ondertussen al in een prototype gemonteerd.

De eerste tests aan boord van het prototype willen ergernis leren herkennen. Dat is een moeilijk te detecteren emotie voor een machine, omdat ze verschillende gezichtsuitdrukkingen kan uitlokken afhankelijk van het individu. Om de taak van het systeem te vergemakkelijken, werd het daarom geparametreerd om woede of afkeer te verminderen. In dit project werd de emotiedetectie ook gekoppeld aan een meetsysteem voor het sluiten van de oogleden om zo tekenen van vermoeidheid op te sporen. De bedoeling is om te zien of deze technologie de auto correcte aanwijzingen kan geven zodat de elektronica kan ingrijpen om de bestuurder te waarschuwen of te bedaren.

Op dit moment werkt de detectie van ergernis aan het stuur in het prototype en in laboratoria vrij vlot. Het systeem herkent frustratie doorgaans vrij goed en reageert gepast, op uitzondering van enkele vergissingen als gevolg van zeer specifieke woede-uitingen. De onderzoekers blijven sleutelen aan de verbetering van de algoritmes en aan de zelflerende mens-machine-interface. En verder werkt het EPFL verder aan het systeem zodat het nog andere gelaatsuitdrukkingen kan herkennen zoals bijvoorbeeld afleiding.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten