Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Duizenden herinneringsbrieven verstuurd voor automobilisten met een verlopen rijbewijs

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-05-2023

Het rijbewijs in bankkaartformaat is inmiddels 10 jaar oud en dat wil zeggen dat de termijn van de eerst afgeleverde exemplaren verstreken is. Vergeet geen nieuw exemplaar aan te vragen, want een verlopen rijbewijs kan resulteren in een stevige boete.

In tegenstelling tot de papieren exemplaren is het rijbewijs in bankkaartformaat niet langer levenslang geldig, maar slechts 10 jaar. Aangezien dit type rijbewijs afgeleverd wordt sinds juli 2010, is de termijn van die eerst afgeleverde exemplaren inmiddels verstreken. Je kan een nieuw exemplaar aanvragen bij de gemeente, een puur administratieve handeling die geen nieuwe rijvaardigheidsproef noch doktersattest vereist. Of je kan je nieuwe rijbewijs digitaal vernieuwen.

In 2022 bleek echter dat 12.139 van de 23.706 rijbewijzen van Belgische bestuurders, afgegeven tussen juli 2010 en eind 2011, nog niet verlengd waren. Dat bleek uit het antwoord van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) aan parlementslid Marianne Verhaert (Open VLD).

Dan toch herinneringsbrieven

De voornaamste reden: de administratieve verlenging van rijbewijzen wordt niet per post verzonden. Elke automobilist moest dus de geldigheidsdatum in de gaten houden en zelf op tijd de nodige stappen ondernemen. Maar inmiddels – onder druk van onder meer de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten – heeft minister Gilkinet een waarschuwingssysteem geïnstalleerd dat houders van een rijbewijs wel verwittigt dat hun exemplaar binnenkort verloopt.

Het financiële risico van rijden met een verlopen of geschorst rijbewijs is niet te onderschatten: een boete van 1.600 tot 16.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar of een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar. Je wordt ook uitgesloten van een schadevergoeding of gerechtelijke ondersteuning door de verzekeringsmaatschappijen bij een ongeval.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten