Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / 1600 gevallen van fraude met de kilometerteller

Geschreven door Olivier Duquesne op 19-05-2009

In 2008 konden dankzij Car-Pass 1.600 gevallen van fraude met de kilometerteller worden ontmaskerd. Bij ingevoerde auto's is fraude echter nog moeilijk op te sporen.

Vorig jaar vertoonden 8.240 kilometertellers bij een keuring voor verkoop een merkbaar verschil in vergelijking met de vorige stand (gegevens die worden verzameld via de keuringscentra, garages en de DIV). Het gaat echter niet noodzakelijk om fraude. Zo kan het zijn dat de kilometerteller werd vervangen, dat de teller slechts 5 cijfers heeft of dat er een vergissing in het spel is bij het noteren, maar er zijn ook auto's waarvan de kilometerteller na 300.000 kilometer weer op nul springt. De vzw Car-Pass heeft echter 1.600 gevallen van waarschijnlijke fraude kunnen bepalen, wat overeenkomt met 0,24 procent van het totaal. Gemiddeld wordt de kilometerstand met meer dan 80.000 kilometer teruggedraaid.

De twijfelachtige ereplaats komt toe aan een bestelwagen Mercedes Sprinter die van 639.552 naar 242.357 kilometer ging, een verschil van bijna 400.000 kilometer... In de top 15 vinden we nog twee andere Mercedessen bovenaan de lijst die werd uitgegeven door Car-Pass. Zo daalde de tellerstand van een 250 met 389.000 kilometer, terwijl die van een 320 S van 487.401 naar 151.190 kilometer ging. Iets meer onderaan vinden we een Peugeot 406 met nog maar 19.129 kilometer in plaats van de 315.583 die de keer voordien werd genoteerd.

De fraude heeft dus duidelijk zowel betrekking op bestelwagens als op personenwagens. Kopers van tweedehandswagens wordt dus aangeraden de Car-Pass nauwlettend te lezen. Als de auto uit het buitenland komt, is er geen officiële voertuighistoriek. Volgens de vereniging wordt een samenwerking met deze landen een absolute noodzaak. Ook wanneer auto's (met een hoge kilometerstand) het Belgische grondgebied verlaten, blijken er wel wat problemen te zijn. De Car-Pass heeft de Belgische fraudeurs er dus blijkbaar toe aangezet zich op de import-exportmarkt te storten. Een internationale samenwerking door middel van een Europese wetgeving dringt zich dan ook op. Op dit moment telt de database meer dan 16 miljoen voertuigen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten