Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Alcoholtests: gedaan met 15 minuten wachten

Geschreven door Olivier Duquesne op 31-08-2023

De minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Écolo), heeft in een persbericht aangekondigd dat moderne blaastests het alcoholgehalte in het bloed met minder lucht zullen meten en dat bestuurders niet langer om uitstel zullen kunnen vragen.

Tijdens een alcoholtest kan een bestuurder die net een glaasje op heeft, vragen om 15 minuten uitstel voordat hij gaat blazen. Dit is om de alcohol in de mond te laten verdampen. Deze tolerantie wordt binnenkort afgeschaft. De Federale Overheidsdienst Mobiliteit heeft dit aangekondigd in een persbericht. De moderne ademanalysetoestellen van de jongste generatie die voor het einde van het jaar verwacht worden, kunnen het alcoholgehalte zelfs vlak na een redelijke consumptie meten, waarbij deze vertekening geneutraliseerd wordt. Bovendien hebben ze niet langer 1,9 liter lucht nodig, maar 1,2 liter. Je hoeft dus iets minder te blazen. Hierdoor kunnen politieagenten tijd besparen en meer controles uitvoeren.

LEES OOK – Alcohol: wat is toegelaten in Europa?

Bloedafname mogelijk

Als de bestuurder weigert om een blaastest af te leggen of als het resultaat vervalst is, zal de politie een bloedstaal eisen. De bestuurder van zijn kant heeft het recht om een tweede ademtest te vragen als hij denkt dat hij niet onder invloed van alcohol is. Als het resultaat afwijkt van de eerste test, wordt er een derde test uitgevoerd. Het is ook mogelijk om een bloedtest aan te vragen om alle twijfel weg te nemen. Als die echter positief is, zullen de kosten voor het bloedstaal op de bestuurder worden verhaald, boven op de boete voor de overtreding en de mogelijke intrekking van het rijbewijs. Ter herinnering: het alcoholgehalte in het bloed mag niet hoger zijn dan 0,22 mg/l (0,5 promille). 

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten