Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / B-rijbewijs binnenkort ook voor campers van +3,5 ton?

Geschreven door Steven Appelmans op 01-03-2024

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een versoepeling voor het B-rijbewijs waardoor je binnenkort ook kampeerwagens tot 4,25 ton zou mogen besturen. Een maatregel die er vooral komt om de nakende lichting elektrische campers een kans op slagen te bieden.

De versoepeling ligt in lijn met een eerdere beslissing waarbij de limitering van het B-rijbewijs eveneens bij de elektrische bestelwagens werd opgetrokken tot 4,25 ton. Met dat verschil dat bij het utilitaire transport de uitzondering enkel opgaat voor de EV-versies, terwijl bij de campers de vrijstelling ook zou gelden voor mobile homes met verbrandingsmotor. 

Een beslissing die door heel wat belangenverenigingen al op applaus werd onthaald. Door alsmaar strengere veiligheids- en uitstootnormen zijn ook die conventioneel aangedreven kampeerwagens de laatste jaren alleen maar zwaarder geworden. Wat het reizen met zo'n camper binnen de limiet van die 3,5 ton er alsmaar uitdagender op maakte.

Adders onder het gras

Toch dient er nog enige omzichtigheid in acht te worden genomen. De Europese richtlijn kent voorlopig nog geen specifiek Belgisch uitwerking. Een legislatief vervolg dat allicht ook nog wel even op zich zal laten wachten.

 

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten