Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Waarvoor dient het groene zwaailicht?

Geschreven door Olivier Duquesne op 31-07-2023

4 hulpdienstzones in het land starten een proefproject met 20 vrijwillige brandweerlieden. Zij krijgen een groen zwaailicht om hen te helpen sneller naar de brandweerkazerne te geraken in geval van brand.

Vrijwillige brandweerlieden die thuis oproepbaar zijn, moeten tijdens een brandalarm met hun eigen wagen naar de brandweerkazerne rijden. Dat moet volgens de verkeersregels verlopen. Maar door een gebrek aan hoffelijkheid verliezen ze soms tijd door andere weggebruikers. De FOD Mobiliteit en Vervoer lanceert een proefproject met een groen 'hoffelijkheidslicht' om andere weggebruikers aan te moedigen hoffelijk te zijn en de voortgang van vrijwillige brandweerlieden op interventie te vergemakkelijken.

Het principe

Vanaf 1 augustus kunnen brandweerlui die worden opgeroepen voor een dringende interventie een groen knipperlicht op hun dashboard installeren om aan te geven dat ze op weg zijn naar de brandweerkazerne. Het laat andere weggebruikers weten dat het gaat om een noodgeval. Daarom wordt hen gevraagd hoffelijk te zijn voor deze bestuurders door hen waar mogelijk een vrije doorgang te geven. Dit moet de brandweer helpen sneller hun bestemming te bereiken. Het groene licht is echter geen vrijgeleide zoals het blauwe zwaailicht voor voorrangsvoertuigen.

4 provincies

De 4 betrokken reddingsgebieden zijn Luxemburg, Waals-Brabant, de Kempen (provincie Antwerpen) en Oost-Vlaanderen. Bij het proefproject zijn 20 vrijwilligers betrokken, 5 per deelnemende zone. Het licht is geïnspireerd op het licht dat al in Quebec (Canada) wordt gebruikt. Eind dit jaar wordt er een balans opgemaakt om te beslissen of het proefproject wordt veralgemeend. De brandweerlieden zullen dan de volgende vragen moeten beantwoorden:

  • Wat is het effect van hoffelijkheidslichten op de reistijd van vrijwillige brandweerlieden op weg naar de brandweerkazerne?
  • Hebben andere weggebruikers meer respect voor vrijwillige brandweerlieden die met zwaailichten rijden?
  • Hoe veilig voelen vrijwillige brandweerlieden zich wanneer ze met zwaailichten rijden?

Als je vanaf deze augustus een gewone wagen met groen zwaailicht ziet, maak het die dan gemakkelijk, want het is een vrijwillige brandweerman op weg naar de brandweerkazerne en vervolgens naar een brand of een ernstig ongeval met een interventievoertuig. Daarbij telt elke seconde.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten