Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Vervuiling: Mazda en Suzuki hebben Japanse protocollen geschonden

Geschreven door Olivier Duquesne op 10-08-2018

Na Nissan en Subaru wijst Japan nu ook met beschuldigende vinger naar Mazda en Suzuki, maar ook naar Yamaha. Ze zouden bij hun uitstoottests “ongeoorloofde middelen” hebben ingezet.

Laksheid, verstrooidheid, een technisch probleem of een bewuste actie? De onderzoekers van het Japanse ministerie voor Transport zullen moeten onderzoeken waarom Mazda, Suzuki en Yamaha het protocol voor de te nemen maatregelen bij de uitstoottests onder reële rijomstandigheden in Japan niet naar de letter hebben gevolgd. Deze “vervalsing” komt aan het licht nadat eerder reeds andere constructeurs ervoor met de vinger werden gewezen: Mitsubishi, Nissan en Subaru. Volgens de overheidscijfers zou het probleem met protocol JC08 betrekking hebben op 6.401 van 12.819 geleverde voertuigen sinds 2012. Bij Mazda is het probleem veel minder groot: 72 op 1.875 auto’s sinds 2014. Er is op dit moment trouwens nog geen enkel bewijs dat Mazda en Suzuki bewust zouden hebben gesjoemeld. Mazda heeft trouwens al een technische verklaring gegeven voor de 72 gevallen die in de ogen van de overheid niet correct waren.

Probleem bij snelheidstracering

Uit de gegevens kwamen fouten naar boven in het systeem om de snelheid te traceren. In de eerste plaats omdat het systeem niet is geconfigureerd om automatisch de resultaten ongeldig te verklaren wanneer een fout optreedt. En ten tweede omdat de testprocedures het voor elke individuele inspecteur mogelijk maken om de snelheidstracering te bepalen. Mazda bestrijdt daarom elke beschuldiging van bewuste manipulatie of gesjoemel. Toch heeft de constructeur beslist om het systeem aan te passen zodat niet-gevalideerde testresultaten automatisch worden geannuleerd. Verder heeft Mazda het aantal mensen dat de testgegevens nakijkt verhoogd, dus ook die voor de snelheidstracering.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten