Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Opinie / De redactie ongefilterd - Kleine kampioenen

Geschreven door Xavier Daffe op 31-07-2023

F1-rijders zouden helden moeten zijn, maar onder hun helm zijn zelfs de grootste kampioenen ook gewoon mensen zoals jij en ik. Alleen schijnen ze dat niet te beseffen, zo constateerde AutoGids-journalist Xavier Daffe tijdens de Grote Prijs van België.

Naast hun journalistieke methodologie en hun professionele perspectief binnen de autosector zijn de leden van onze redactie eerst en vooral automobilisten en gewone burgers. In 'De redactie ongefilterd' spreken ze vanuit hun hart. 

LEES OOK De redactie ongefilterd - overzicht

Hallo F1-rijder, 

Daar in je eigen bubbel, denkend dat hij God is. Als geen ander kan je een auto besturen, gefeliciteerd. Maar vergeet niet dat je niemand bent die levens zal redden of een wondermiddel zal ontdekken, dat je geen wetenschapper bent die de mensheid vooruit zal helpen, dat je geen einde zal maken aan hongersnoden of oorlogen. Je bent geen neurochirurg die wonderen verricht, geen man of vrouw die in moeiliijke omstandigheden werkt om het menselijk lijden te verlichten.

Natuurlijk heb je bijzonder hard gewerkt om te komen waar je nu staat. Je behoort tot de 20 beste piloten ter wereld, nogmaals gefeliciteerd. Maar daar word je ook uitstekend voor beloond. Nogmaals: je talent is het besturen van een 1.000 pk sterke racewagen. Op een afgesloten omloop met die 19 andere supertalenten. En soms regent het ook, jawel.

Welk recht heb je dan om je neus op te halen voor de fans waaraan je je godenstatus dankt? Alsof je dagschema niet toestaat om even tijd te maken voor enkele supporters die je verlegen om een handtekening of een selfie komen vragen. Even gejaagd de VIP-box binnenspringen tijdens het afgelopen GP-weekend, om ongeïnteresseerd en vaag te antwoorden op enkele trivia-vragen. Om daarna weer zo snel mogelijk te verdwijnen, alsof je wil dat iedereen weet dat het een verplicht nummertje betrof. 

Ben je vies van de mensen die je een handdruk willen geven, kost het zoveel moeite om even te glimlachen voor een souvenirfoto?

En dan hebben we het over de VIP-zone. Niet over de "arme stakkers" die moesten sparen om zich een een Bronze-inkomticket te kunnen aanschaffen, om vervolgend met hun billen in de modder achter een hek te moeten gaan zitten. Om jou aan te moedigen, dan nog. Is het de geur van het gewone volk, misschien. Ben je vies van de mensen die je een handdruk willen geven, kost het zoveel moeite om even te glimlachen voor een souvenirfoto? In wat voor een wereld leef jij eigenlijk? In die VIP-zone verzamelden een heleboel dealers en hun medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het merk waarvan jij de kleuren verdedigt, waarvoor jij de ambassadeur bent. De mensen die jouw loon betalen, zeg maar. Je verschool je gespannen aangezicht liever onder een pet. Aan je hele lichaamshouding was te zien dat je liever elders was.

Ik heb meer respect voor alle fans dan voor jou, mijn beste vriend. Ik had nochtans het idee dat je een sympathieke jongen was. Toch voor deze Grote Prijs van België, want die bewondering is inmiddels omgeslagen in minachting. Blijf jij maar je rondjes draaien, als een aapje in dat circus van de Formule 1. En vergeet intussen niet dat je ook maar een gewone jongen bent die toevallig goed aan een stuur kan draaien. Meer niet. Hey, maak je geen zorgen om mij. Ik ben niet boos en niet gefrustreerd. Enkel wat teleurgesteld in dat totale gebrek aan respect van een kleine kampioen.

Veel succes verder,

Xavier.

 

 

Hoofdredacteur Le Moniteur Automobile

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten