Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Video's

Video's van de redactie / AUDI A4: Gestage evolutie

Geschreven op 04-01-2016

De vijfde generatie van de Audi A4 loopt stilistisch netjes in het gareel. Onder zijn braafjes geëvolueerde koetswerk gaat echter een gloednieuwe auto schuil die zo’n 100 kilo lichter werd.

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar hier is hij dan eindelijk, de nieuwe Audi A4. Geen moment te vroeg trouwens, aangezien de C-Klasse en 3 Reeks de laatste tijd de koek voor het grootste deel onder elkaar aan het verdelen waren. Maar dat zou dus met deze vijfde generatie binnenkort verleden tijd moeten zijn. Audi liet immers geen vijs ongemoeid en creëerde een lichtere, snellere en nog zuinigere uitdager die geen moeite zou mogen hebben om de BMW en Mercedes van antwoord te dienen.

Je zou het niet meteen zeggen, maar de vijfde generatie van de Audi A4 (met codenaam ‘B9’) is helemaal nieuw, van de eerste tot de laatste bout. Het model maakt gebruik van de nieuwe modulaire architectuur van de groep die is voorbehouden voor overlangs ingebouwde motoren, MLB Evo (Modularer Längsbaukasten, Evolution) genoemd. De grote voordelen daarvan zijn lagere productiekosten en een lichtere constructie. Al even onzichtbaar, maar allerminst onbenullig, zijn de aerodynamische kwaliteiten van deze A4, die kan uitpakken met een record-Cx-waarde voor deze categorie: 0,23 of 0,26 voor de Avant, wat uiteraard het verbruik ten goede komt. 

Hetzelfde geldt voor de aanpassingen aan de motoren, zoals de 2.0 TFSI van 190 pk, die bij deellast volgens de Miller-cyclus kan werken en zo 0,5 l/100 km minder verstookt dan de 20i van de BMW 3-Reeks (of toch op papier). Die ecologische aanpak is een absolute must in het licht van het schandaal rond de emissiefraude door moederhuis Volkswagen, dat uiteraard ook een smet wierp op het Audi-blazoen. Maar gelukkig blijft deze nieuwe A4 – net als de jongste modellen van de vorige generatie trouwens – in heel die discussie buiten schot: hij wordt voortbewogen door Euro 6-krachtbronnen die boven elke verdenking staan. 

Natuurlijk kan de A4 nog bogen op heel wat andere troeven dan zijn ecologische engagement. Zijn bijzonder geavanceerde technologien bijvoorbeeld, die deze Audi talrijke andere kwaliteiten opleveren om het hoofd te kunnen bieden aan de almaar sterkere concurrentie, of die nu uit de gebruikelijke hoek komt (BMW 3-Reeks, Mercedes C-Klasse) dan wel outsiders betreft (Alfa Romeo Giulia, Jaguar XE, Lexus IS).

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Videos

Onze video's