Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / UPDATE - Waalse LEZ en hervorming van de verkeersbelasting zijn geannuleerd

Geschreven door Olivier Duquesne op 02-11-2022

De Waalse hervorming van de autobelasting werd onuitvoerbaar bevonden. De BIV en verkeersbelasting blijven voorlopig ongewijzigd. En de LEZ zit ook in de problemen.

Update - Belangrijke verduidelijkingen!

Neen, auto’s met een Euro 0- en Euro 1-motor worden in Wallonië niet verboden op 1 januari 2023. Er is wel een decreet dat dit bepaalt, maar de juridische procedure kon nog niet worden afgerond. Dat maakt het in zijn huidige vorm onuitvoerbaar. De verordening maakte met name gewag van communicatiecampagnes, uitzonderingen, begeleidende maatregelen, enzovoort. De teksten over die verschillende punten en over de sancties zijn nog niet opgesteld. Daardoor zal het op 1 januari 2023 (nog) niet verboden zijn om met auto's van vóór 1996 op Waalse wegen te rijden.

+++ Hieronder: oorspronkelijke tekst van 28 oktober 2022

De Hoge Raad voor Belastingen in Wallonië en de Unie van Steden en Gemeenten hebben volgens de BEHVA (de Belgische oldtimervereniging) het decreet over de hervorming van de autobelasting onuitvoerbaar en ongrondwettig verklaard. Daarom wordt het in zijn huidige vorm afgebroken. De voorgestelde formule op basis van het gewicht komt voorlopig dus te vervallen. De grens van 3000 km/jaar voor oldtimers ligt ook stil.

Voorlopig geen algemene LEZ in Wallonië

Een ander decreet dat in de ijskast is gezet, is dat over de LEZ's (lage-emissiezones) in Wallonië. In principe zouden Euro 0- en Euro 1-voertuigen vanaf 1 januari 2023 niet meer in Wallonië mogen rijden. Maar de uitvoeringsbesluiten zijn nooit opgesteld. In zijn huidige vorm zal de algemende LEZ in het zuiden van ons land dus niet van toepassing zijn.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten