Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Facelift / Meer power, groter rijbereik: hier is de nieuwe Porsche Taycan

Geschreven door Ken Divjak op 07-02-2024

De Porsche Taycan krijgt een doorgedreven facelift die deze elektrische auto meer power (tot 952 pk) en een groter rijbereik (tot 687 kilometer) geeft. Ook het snellaadvermogen neemt toe (320 kW).

Porsche catalogeert de nieuwe Taycan als ‘PA’, wat in het Duits staat voor ‘Produkt Aufwertung’ en in het schoon Vlaams zoveel betekent als ‘opgewaardeerde versie’. Een snelle facelift is dit dus zeker niet, ook al begint het verhaal van de nieuwe Taycan daar wel mee.

LEES OOK Ontdek de specs en de prijs van de nieuwe, 100% elektrische Porsche Macan

2024 Porsche Taycan PA

Ook als Sport Turismo en Cross Turismo

Naast een nieuwe neus (inclusief gewijzigde motorkap en voorvleugels) en een herwerkte achtersteven (nu met oplichtende Porsche-belettering) staan er inderdaad nieuwe kleuren, velgen en zelfs exterieurpakketten in de catalogus. Naast de vierdeursversie kan je de nieuwe Porsche Taycan opnieuw bestellen als wat praktischere Sport Turismo of als iets avontuurlijkere Cross Turismo.

2024 Porsche Taycan PA

Vanbinnen de vernieuwde Porsche Taycan zijn vooral de displays uitgebreid met extra menu’s en applicaties. Zo mag de voorste passagier voortaan video’s streamen, terwijl de bestuurder de status van het nieuwe accupakket in detail kan monitoren.

Specs en rijbereik Porsche Taycan

De EV-ingenieurs hebben vrijwel elk onderdeel van de elektrische aandrijflijn van de nieuwe Porsche Taycan tegen het licht gehouden en geoptimaliseerd. De batterijcellen hebben een nieuwe samenstelling gekregen en het accupakket is vergroot tot 105 kWh. Samen met efficiëntere elektromotoren levert dat een 35 procent groter rijbereik op voor de vierdeurs-Tacyan met achterwielaandrijving, die voortaan 687 kilometer ver raakt volgens het WLTP-protocol.

2024 Porsche Taycan PA

Ook de vermogens nemen toe, wat vooral bij de Turbo S-variant opvalt. Die heeft nu 700 kW ter beschikking dankzij een lanceerhulp en een Push-to-Pass-boostfunctie van 10 seconden, samen goed voor 140 kW extra. In oud geld piekt het vermogen van de voorlopige topversie daarmee op 952 pk en 1.100 Nm, oftewel voldoende voor herhaaldelijke 0-tot-100-sprints in 2,4 seconden.

Laadsnelheid Porsche Taycan

Naast sneller accelereren kan de nieuwe Porsche Taycan ook sneller opladen. Het DC-laadvermogen stijgt van 290 kW naar 320 kW, waardoor het accupakket in 18 minuten van 10 tot 80 procent bijgeladen kan worden. Bovendien piekt de laadcurve vroeger en houdt ze ook langer aan, tenminste als het navigatiesysteem weet dat je gaat snelladen en de cellen daarop kan voorbereiden.

2024 Porsche Taycan PA

Een manuele preconditioning is nog altijd niet mogelijk, omdat Porsche die functie inefficiënt acht. Hetzelfde geldt trouwens voor de one pedal-bediening, die evenmin voorhanden is op de Taycan: een Porsche hoor je volgens Stuttgart eigenvoetig te vertragen, ook al remt deze EV eerst op zijn elektromotor(en) met een recuperatievermogen van 400 kW. 

Luchtvering standaard

Tot slot levert Porsche de nieuwe Taycan altijd af met luchtvering. Wie nog meer controle wil, kan upgraden naar de actieve ophanging Porsche Active Ride. Die doet het met hydraulische motoren in plaats van antirolstangen, om het koetswerk enerzijds vlak en comfortabel te houden, maar anderzijds ook te laten deinen om meer grip te genereren bij sportief gebruik.

2024 Porsche Taycan PA

Over de waanzinnige rondetijd op de Nürburgring-Nordschleife (7.07,55) tot slot werd met geen woord gerept tijdens de preview, die wel een kort, maar duizelingwekkend meerijmoment omvatte. In de wandelgangen wordt overigens gefluisterd dat er een topversie bijkomt die Turbo GT kan gaan heten, met nóg meer vermogen en agressieve aero-elementen om de Taycan weer naar de top van het genre te katapulteren. 

Highlights Porsche Taycan PA (2024)

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten