Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Audi A1 houdt het voor bekeken

Geschreven door Frédéric Kevers op 20-07-2021

Audi heeft bevestigd dat de A1 geen vervolg krijgt. Klaarblijkelijk ten gevolge van de nakende Euro 7 normering.

>>> Lees onze uitvoerige test van de Audi A1

Voor Audi hebben twee belangrijke factoren geleid tot het radicale besluit. De eerste is de teruglopende verkoop van de huidige A1. De Audi doet het daar lang niet zo goed als zijn technische neven, de Volkswagen Polo, Seat Ibiza en Skoda Fabia. Waar laatstgenoemden redelijke of zelfs comfortabele verkoopvolumes hebben weten handhaven, kwijnt de Audi weg in de verkoopstabellen. De A1 heeft dan ook nooit echt met de Mini geconcurreerd, iets waar het Audi toch om te doen was.

Een relatieve mislukking die kan worden verklaard door het hoge prijsbeleid en de daaraan gekoppelde fabricagekwaliteit. Die laatste is simpelweg te laag om er de gevraagde prijzen voor op te hoesten. Een achteruitgang die - al dan niet toevallig - de kop opstak nadat de productie werd overgeheveld van de Belgische fabriek van Vorst (Brussel) naar die van Martorell. Dezelfde productie-unit inderdaad die ook de Seat Ibiza assembleert.

>>> Lees ook: Audi Brussels mag Q8 e-Tron produceren vanaf 2026

Wil Audi zijn A1 op het gewenste niveau laten opereren, dan vraagt dat een nieuwe kwaliteitsinjectie. En dus bijkomende budgetten. Een investering die er zou moeten komen bovenop die die nodig zijn om de Euro 7-normen te halen. Nog restrictievere regels voor verbrandingsmotoren die maakten dat al heel wat constructeurs afhaakten in het stadssegment, simpelweg omdat de kool het sop niet meer waard is. Een conclusie die Audi nu dus ook getrokken heeft. Verwacht wordt nu dat de huidige Audi A1 zijn carrière zal voortzetten tot 2025 en de invoering van de nieuwe Euro 7-norm.

>>> Vind alle versies en prijzen van de Audi A1

Audi A1

Hoe zit het met de opvolging?

Het verdwijnen van de A1 betekent echter niet dat Audi geen graten meer ziet in een model onder de A3. Volgens Markus Duesmann, CEO bij van Audi, moet een herinterpretatie van de Audi A2 wel kunnen: 'Het zou geen directe opvolger zijn, maar allicht een elektrische variant.' Een nieuwe A2 die wel eens gebaseerd zou kunnen zijn op de AI:ME concept car van 2019.

 

 

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten