Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Batterijen: Chinezen van Tianqi leggen de hand op Chileens lithium

Geschreven door Etienne Van Zuylen op 22-05-2018

Tianqi, een Chinese constructeur van lithiumbatterijen, heeft een belangrijk contract getekend met Chili om een dominante positie te kunnen veroveren op de elektrische automarkt.

Verrassing: de Chinese reus Tianqi heeft een akkoord binnengehaald met SQM, de grootste lithiumleverancier ter wereld. Tianqi heeft namelijk 24 procent van de aandelen van SQM gekocht. Dat komt neer op meer dan 62 miljoen aandelen voor een waarde van meer dan 4 miljard dollar. Dat de Chinezen zo diep in de buidel hebben getast is omdat de vraag naar lithiumbatterijen in de komende tien jaar met 6 tot 8 procent per jaar zal stijgen. China wil tegen 2020 minstens 2 miljoen elektrische of plug-in hybride auto’s op de weg hebben en in 2030 zou de helft van het wagenpark van de wereld elektrisch rijden (volgens onderzoeksbureau Bloomberg Consulting).

54 procent van de voorraad in Zuid-Amerika

54 procent van de wereldwijde lithiumvoorraad ligt in Chili, Bolivië en Argentinië. Deze landen vormen samen de “lithiumdriehoek”. Tegen 2021 zou Chili zijn productie verdubbelen, van 77.000 ton in 2017 naar 147.000 ton. De inzet is dus groot en het steekspel rond het lithium is ongetwijfeld nog maar pas begonnen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten