Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Waarom gaat BMW samenwerken met vliegtuigbouwer Airbus?

Geschreven door Frédéric Kevers op 03-08-2023

BMW bundelt zijn krachten met Airbus en Quantinuum om het onderzoek naar duurzame mobiliteit met behulp van kwantumcomputers te versnellen. Het belangrijkste doel is om de chemische reacties van katalysatoren in brandstofcellen beter te begrijpen om hun efficiëntie te verbeteren.

De drie partners richtten zich op het analyseren en begrijpen van de zuurstofreductiereactie - of ORR - op het oppervlak van een op platina gebaseerde katalysator. Deze reactie zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit (in een brandstofcel). Met behulp van Quantinuum's H-serie quantumcomputer hopen Airbus, BMW en Quantinuum het proces te optimaliseren en de hoeveelheid platina die nodig is om de ORR te produceren te verminderen. Dit is een zeer langzame en platina-intensieve chemische reactie, die bepaalde kosten met zich meebrengt en de efficiëntie van de brandstofcel beperkt.

Deze technologie is van groot belang voor BMW en Airbus in hun streven naar "koolstofvrije mobiliteit". En niet alleen om een auto als de BMW iX5 Hydrogen of het toekomstige Airbus ZEROe-vliegtuig van energie te voorzien, maar ook om elektriciteit te produceren voor industriële toepassingen. De drie partners willen daarom een beter begrip krijgen van het gebruik van kwantumcomputing in een industriële workflow, zodat dit in de toekomst op grotere schaal kan worden toegepast om de circulariteit en duurzaamheid van industriële processen te optimaliseren.

Duurzaamheid en snelheid

Dr. Peter Lehnert, Vice President of Technology Research bij BMW Group: "Circulariteit en duurzame mobiliteit drijven ons ertoe om op zoek te gaan naar nieuwe materialen om efficiëntere producten te maken en de toekomstige ervaring van gebruikers van hoogwaardige producten vorm te geven. De mogelijkheid om materiaaleigenschappen te simuleren met relevante chemische precisie, dankzij de voordelen die kwantumhardwareversnelling biedt, geeft ons de juiste hulpmiddelen om innovatie op dit beslissende gebied te versnellen."

Door gebruik te maken van kwantumcomputing is het dus mogelijk om onderzoek naar materialen en hun transformatie te simuleren, om de fabricage van prototypes en daarmee de energie- en milieu-impact van onderzoek te verminderen. Bovenal zal een dergelijke aanpak een groter reactievermogen en een breder onderzoeksveld mogelijk maken, die nodig zijn in een snel veranderende auto-industrie waarvan de ontwikkelings- en vernieuwingssnelheid op zijn kop zijn gezet door de komst van de elektrische auto.

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten