Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Belgisch bedrijf maakt waterstof uit blauwalgen

Geschreven door Olivier Duquesne op 21-01-2022

De productie van waterstof is ofwel zeer energie-intensief (door elektrolyse) of stoot CO2 uit (door stoomreforming). Maar een bedrijf in Nijvel heeft een andere methode gevonden: biomimicry!

H2Win in Nijvel onderzoekt een nieuw waterstofproductieproces. Het maakt gebruik van fotosynthese van blauwalgen en hun enzymen. Deze technologie belooft minder energie-intensief te zijn en geen CO2 uit te stoten. Er is enkel water en zonlicht nodig. De onderneming bereidt op basis van haar bevindingen een aanvraag voor om platina te vervangen in brandstofcellen, mogelijk ook voor waterstofauto's.

Energie-efficiëntie

Momenteel wordt waterstof gewonnen door het kraken van methaan via stoomreforming, waarbij CO2 vrijkomt, of via elektrolyse, waarvoor veel elektriciteit nodig is, die niet noodzakelijk groen of blauw is. De H2Win-teams hebben een andere oplossing bedacht: fotosynthese. Dit natuurlijk verschijnsel wordt door de plantenwereld gebruikt om koolstofdioxide met behulp van zonlicht om te zetten in suiker. In de krant L'Echo legt de oprichter van het bedrijf, Philippe Lorge, doctor in de chemische en fysische wetenschappen, uit dat zijn team gebruik maakt van de eerste fase van de fotosynthese om positief geladen waterstofatomen te extraheren.

Enzymen

Het proces maakt gebruik van water, zonlicht en enzymen van een microscopisch kleine blauwalg. Het water wordt geoxideerd waarbij elektronen en H+ (positief geladen waterstof) protonen ontstaan. Parallel daarmee wordt in de eerste fase van de fotosynthese CO2 uit de lucht omgezet in zetmeel en aminozuren. De technologie van H2Win omzeilt deze stap door protonen te binden met elektronen uit water en waterstof te produceren. De enzymen werken als een katalysator en versnellen de reactie.

Brandstofcel

Voor de automobielsector zou deze "H2Green"-technologie het mogelijk moeten maken waterstof gemakkelijk en zonder uitstoot te produceren. De belangrijkste toepassing ligt echter in de brandstofcel zelf. H2Win ontwikkelt een toepassing om metalen, waaronder platina, in de brandstofcel te vervangen.

In plaats daarvan zal het mogelijk zijn enzymatische "hydrogenase"-membranen te gebruiken die enzymen gebruiken om de omzetting van protonen in waterstof te versnellen (of omgekeerd, om waterstof in elektriciteit om te zetten). Voor de productie van een kilo van deze waterstof op zonne-energie is slechts 9 liter water nodig. De patenten zijn aangevraagd en de commerciële lancering bij de fabrikanten is gepland binnen 3 jaar.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten