Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / BMW IPA: Intelligente Persoonlijke Assistent

Geschreven door Olivier Duquesne op 06-09-2018

De stemherkenning van BMW wordt intelligent. Vanaf november in de 3-Reeks en tegen maart 2019 in de rest van het gamma zal je auto reageren op vragen en opmerkingen die beginnen met “Hey BMW”.

BMW lanceert zijn IPA (Intelligent Personal Assistant), een stemherkenning die verschillende soorten vragen en zinnen kan herkennen naar het voorbeeld van Siri of Google. De technologie wordt wakker als je “Hey BMW” zegt. Al kan een andere naam ook worden gebruikt. De gebruiker kan de oproepzin dus personaliseren met een koosnaampje (Kitt of Hal?).

Assistent

De hoofdbedoeling is om van het systeem een copiloot en een rij-assistent te maken. Als je zegt “Hey BMW, ik heb het koud”, dan worden de klimaatregeling en de stoelverwarming ingeschakeld om daar iets aan te doen. De IPA is bovendien uitgerust met kunstmatige intelligentie en met een leercapaciteit zodat hij de gewoonten van zijn passagiers beter kan leren kennen en erop anticiperen. Het is ook afgesteld om te reageren op vragen over de werking van de auto en om adressen op te zoeken via de navigatie. Zo kan de IPA een tankstation of een restaurant vinden, of kan je hem een adres dicteren.

Cloud

Los van deze autogerelateerde zaken kan je ook meer algemene kennisvragen stellen zoals “Wanneer is het Atomium gebouwd?”. En uiteraard kan je ook op de hoogte blijven van het weer. De IPA kan ook vragen interpreteren zoals “Ik zou graag wat klassieke muziek horen”. Voor dit soort gesprekken met je auto en om hem vragen te kunnen stellen, wat trouwens al kan via Android Auto en Apple CarPlay, heb je wel een verbinding met een externe server nodig: de BMW Open Mobility Cloud.

3-Reeks

Het eerste model dat met de technologie wordt uitgerust, is de 3-Reeks, die in november wordt onthuld. De IPA zal ook in andere modellen beschikbaar worden, soms in een vereenvoudigde variant (en het is nog niet geweten of hij in België beschikbaar zal zijn), tegen maart 2019. Tegen dan zullen ook exemplaren van de 8-Reeks, X5 en Z4 met het BMW Operating System 7.0 automatisch worden geüpdatet. Aanvankelijk zal je enkel in de auto met het systeem kunnen communiceren. Later wil BMW het ook mogelijk maken om je auto van op afstand te contacteren via een geconnecteerd toestel zoals een smartphone. De constructeur wil zelfs uitwisseling met andere digitale stemassistenten mogelijk maken.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten