Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / CATL gaat een ultrasnel oplaadbare LFP-batterij produceren

Geschreven door Olivier Duquesne op 17-08-2023

De Shenxing-batterij van CATL belooft 400 km rijbereik (Chinese cyclus) te kunnen terugwinnen in 10 minuten. De nieuwe batterij maakt gebruik van LFP-technologie (lithium-ijzerfosfaat).

De Chinese batterijgigant CATL gaat de productie van zijn LFP-batterij Shenxing 4C opstarten. CATL heeft marktaandeel verloren en wil zijn positie verstevigen met deze verbeterde lithium-ijzerfosfaattechnologie, waarmee het lichtere, duurzamere en veiligere batterijen kan aanbieden. Bovenal heeft de Chinese batterijgigant aangekondigd dat de batterij in 10 minuten kan worden opgeladen voor een actieradius van 400 km volgens de Chinese cyclus (ongeveer 300 km volgens WLTP). Zelfs bij -10 °C zou de batterij 80% van zijn capaciteit in 30 minuten terugwinnen. CATL specificeert echter het laadvermogen niet, maar dat is vrijwel zeker meer dan 350 kW. Ook het soortelijk gewicht of de capaciteit van de batterij wordt niet vermeld, ondanks een geclaimde actieradius van 700 km (Chinese cyclus…?).

In 2024

Voor de Shenxing-batterij gebruikt CATL een nieuwe elektrolytformule om de geleidbaarheid te verhogen en een nieuw materiaal voor de positieve elektrode om de weerstand van de ion extractie te verminderen. Dat zou deze LFP-batterij – a priori – prestaties geven die vergelijkbaar zijn met die van een lithium-ionbatterij, terwijl de klassieke voordelen van lithium-ijzerfosfaat behouden blijven. De massaproductie moet eind 2023 van start gaan en de batterij zal begin 2024 in bepaalde elektrische auto's worden gebruikt. Het is nog niet bekend om welke modellen en merken het gaat. Maar klanten van CATL zijn onder andere Tesla en de groepen Hyundai, Stellantis en Volkswagen.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten