Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Tesla: autonoom rijden nog niet goedgekeurd

Geschreven door Frédéric Kevers op 21-10-2022

Volgens Elon Musk zal het autonome rijsysteem van Tesla nog niet worden goedgekeurd door de Amerikaanse wet, hoewel het volledig functioneel zou moeten zijn.

Tesla zit onder toezicht van de Amerikaanse verkeersveiligheidsorganisatie NHTSA vanwege ongelukken met Tesla's die met Autopilot aan reden, maar de Amerikaanse constructeur gaat door met de ontwikkeling van zijn 100% autonome rijsysteem FSD - Full Self Driving - en belooft dat het eind 2022 volledig functioneel zal zijn. Tesla-CEO Elon Musk heeft echter gezegd dat de software waarschijnlijk niet zal worden goedgekeurd door de Amerikaanse wetgeving. Maar de miljardair zegt dat dit zou worden opgelost met een update in de loop van 2023.

"De auto zal je van huis naar je werk kunnen brengen, naar je vrienden, naar de winkel zonder dat je het stuur aanraakt. Het is een andere kwestie of het goedgekeurd zal worden. Op dit moment (eind 2022) niet." (E. Musk)

Bestuurder nog steeds nodig

Meer bepaald zou het FSD-systeem waarmee auto's kunnen sturen, versnellen en remmen terwijl ze in hun rijstrook blijven zonder tussenkomst van de bestuurder, tegen eind 2022 functioneel zijn via een software-update. Elon Musk voegde er echter aan toe dat de Model 3, Model Y, Model S en Model X uitgerust met de FSD-optie van 15.000 dollar nog niet klaar zijn voor "bestuurderloos" rijden, omdat er nog steeds een mens achter het stuur moet zitten. Maar de grillige CEO zegt ook dat het systeem al zo effectief is dat bestuurders die FSD gebruiken het stuur nog maar zelden hoeven aan te raken.

>> Lees ook - Tesla Autopilot: 12 constructeurs betrokken bij onderzoek

Goedkeuring in 2023?

Tesla hoopt daarom zijn FSD-systeem door de wetgever te laten goedkeuren als een 100% autonoom systeem zonder de noodzaak van een "menselijke veiligheid" dankzij een nieuwe update die in 2023 zou worden doorgevoerd. Deze update moet aantonen dat de door Tesla ontwikkelde software veel veiliger is dan een normale bestuurder.

>> Lees ook - Is Tesla Autopilot illegaal?

Dit standpunt wordt betwist door sommige waarnemers, waaronder Bryan Walker Smith, hoogleraar rechten aan de Universiteit van South Carolina, die van mening is dat het echte probleem niet de goedkeuring van de technologie is, maar de technologie zelf. De technologie zelf is nog niet voldoende ontwikkeld om de bestuurder volledig te vervangen, aldus veel analisten.

Bron: Automotive News Europe

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten