Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Faalangst voor het praktijkexamen

Geschreven door Olivier Duquesne op 16-05-2017

Volgens het BIVV zou in België bijna 1 op 6 jongeren schrik hebben om de praktische rijproef af te leggen. Ze zijn vooral bang voor de parkeermanoeuvres en de vele verkeersborden onderweg.

Samen met MNM en Radio Contact heeft het BIVV 400 jongeren tussen 18 en 24 jaar ondervraagd over het praktische rijexamen. 62 procent van hen heeft meer schrik voor deze proef dan voor het theoretische examen. Ze worden nerveus bij de gedachte dat elk van hun bewegingen wordt bestudeerd door een examinator. Er zijn ook bepaalde oefeningen waar ze geen zin in hebben. Zo heeft 58 procent schrik het noorden te verliezen in het bos van verkeersborden. 43 procent geeft aan nerveus te worden bij het idee dat ze een manoeuvre moeten uitvoeren. Voor 21 procent lijkt het moeilijk om de juiste weg te volgen ondanks de aanwijzingen van de examinator en 20 procent rijdt niet graag achteruit.

Minstens 10.000 kilometer

Rijervaring doe je op door… te rijden. Het BIVV geeft aan dat je jezelf – subjectief gezien – een ervaren bestuurder kan noemen na 10.000 kilometer. 7 procent van de jonge mannen meent echter dat 1.000 kilometer al volstaat voor dit statuut. Onder de meisjes gelooft slechts 3 procent dat. Maar hoewel het aantal ongevallen onder jonge bestuurders (gemiddeld 18 per dag) hoog blijft, daalt het wel stilaan. Sneller zelfs dan voor de andere leeftijdscategorieën: met 34 procent in de afgelopen 10 jaar, tegenover 19 procent voor alle bestuurders samen.

Nog steeds gevaarlijk

Ondanks die positieve cijfers blijft België een slechte leerling. Per miljoen inwoners overlijden er zo jaarlijks 122 jongeren in een verkeersongeval in ons land. In Frankrijk zijn dat er 110, in Duitsland 79 en in Nederland 47. Dat roept vragen op over de rijopleiding, maar meer in het algemeen ook over de preventie en het onderwijs. In sommige landen worden de verkeersregels en de verkeersveiligheid erg vroeg en op gestructureerde wijze in het lessenpakket opgenomen.

Smart Drivers

Om jonge bestuurders te helpen het examen aan te durven en hun rijgedrag op de weg te verbeteren, lanceerde het BIVV het online platform en de gratis app “Smart Drivers”. Die hulpsystemen moeten ook hun ouders en begeleiders ondersteunen om de leerling-bestuurders beter te helpen tijdens hun leerperiode. Let wel dat je je blik niet op deze app fixeert tijdens het rijden. 21 procent van de jongeren geeft namelijk aan maar moeilijk zijn gsm opzij te kunnen leggen wanneer ze het stuur nemen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten