Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Preview: Skoda Octavia iV (2026) - enkel elektrisch?

Verwachte lancering : 01-03-2026

Geschreven door Frédéric Kevers op 23-09-2022

De volgende generatie van de Skoda Octavia zou nog enkel aangeboden worden als een elektrische auto met een rijbereik van 600 kilometer. En ook de Combi-breakversie blijft beschikbaar. Wat weten we nog?

UPDATE Officiële reactie van Skoda onderaan het artikel toegevoegd

Skoda gaat voor een versnelde elektrificatie en daarvoor durven ze risico's nemen. Zo zou de volgende, in de loop van 2024 verwachte generatie van de Octavia nog enkel aangeboden worden als 100% elekrische iV. Die zou niet op de modulaire MEB-architectuur bouwen waarop bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 of de Skoda Enyaq iV staan, wel op de nieuwe SSP-basis die Volkswagen momenteel ontwikkeld. Er is sprake van een accupakket met een capaciteit van 89 kWh, wat zich zou vertalen in een rijbereik van ongeveer 600 kilometer. Snelladen kan aan 200 kW. 

Wat gebeurt er met de huidige Skoda Octavia?

De Skoda Octavia zou in de loop van 2024 een facelift krijgen en dus nog even verkrijgbaar zijn met klassieke verbrandingsmotoren. In 2026 komt de elektrische Octavia-opvolger het gamma vervoegen, mogelijk blijven beide modellen een tijdje naast elkaar bestaan.

Wanneer komt die elektrische Skoda Octavia iV?

In de loop van 2026 zou Skoda vier nieuwe EV-modellen aan het gamma toevoegen. Naast de Skoda Octavia iV is er ook sprake van een stadswagen, een compacte crossover en een grote SUV met zeven zitplaatsen - wellicht wordt dat de productieversie van de Vision 7S Concept.

2022 Skoda Vision 7S SUV

Wat is het rijbereik van die elektrische Skoda Octavia?

De nieuwe SSP-architectuur die in de loop van 2025 zou debuteren, koppelt Volkswagen aan een batterij van 89 kWh. En dat zou de elektrische Skoda Octavia een range van ongeveer 600 kilometer moeten geven.

Krijgt die nieuwe Skoda Octavia een heel ander design?

Skoda zou een andere strategie volgen dat Seat (met de subbrand Cupra) en Volkswagen (met een aparte ID-modellenreeks). De nieuwe Octavia zou dan wel 100% elektrisch worden, aan de filosofie van het model wordt zo weinig mogelijk geraakt. Verwacht een ietwat ingetogen koetswerkontwerp met designtoetsen van de Vision 7S. Naast de vijfdeursversie zou de elektrische Skoda Octavia ook aangeboden worden als Combi.

Skoda Octavia Combi

En wat met de RS en de Scout?

De Skoda Enyaq iV is verkrijgbaar als elektrische RS, er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat de elektrische Octavia geen sportvariant zou krijgen. En ook de Scout blijft een concrete optie, want de SSP-basis kan ook meerdere elektromotoren huisvesten en dus vierwielaangedreven modellen leveren.

Blijft de elektrische Skoda Octavia een goede koop?

Dat is toch de bedoeling, al wil dat daarom niet zeggen dat de elektrische Skoda Octavia goedkoop wordt. De Tsjechische constructeur maakt zich sterk dat de elektrische auto een stuk goedkoper gemaakt kan worden dan momenteel het geval is. En dat zou je ook aan de aankoopprijs moeten kunnen zien. Wordt vervolgd...

Update - reactie Skoda

De Skoda Octavia is het hart van ons merk én het meest succesvolle en meest verkochte model. Het is ook zo dat we continu werken aan de vernieuwing van onze productportfolio én onze elektrische toekomst. Eerder bevestigden we de versnelling van onze Next Level Strategy 2030 met drie 100% elektrische modellen tegen 2026: een compacte SUV onder de ENYAQ iV, een kleinere SUV en een grotere SUV met zeven zitplaatsen. De elektrische Octavia werd echter (nog) niet bevestigd.

Bron: AutoCar

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten