Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ontcijferd / Waalse belasting op motorhomes: de frappante uitleg

Geschreven door Olivier Duquesne op 26-08-2022

In Wallonië betalen nieuwe kopers van een camper of mobilhome - die geen zelfstandige zijn met een professionele rechtvaardiging - de volledige motorrijtuigenbelasting. Dit is waarom...

In december 2021 heeft de Waalse regering de nieuwe belasting op bedrijfsvoertuigen goedgekeurd. Voortaan is een professioneel gebruik noodzakelijk om te kunnen profiteren van de verlaagde belastingen voor bestelwagens, pick-ups, enz. Campers maken echter ook deel uit van de categorie bedrijfsvoertuigen. Toch zijn ze vooral een vrijetijdsvoertuig. Deze voertuigen zijn nu echter onderworpen aan dezelfde belastingen als auto's (op vermogen en CO2-uitstoot) als ze voor privédoeleinden worden gebruikt, d.w.z. door particulieren worden gekocht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar de ministeriële rechtvaardiging is de moeite waard.

Ze zijn rijk genoeg

Op 10 december, tijdens de voorstelling van de tekst, heeft minister Jean-Luc Crucke (MR) voor het Waals parlement uitleg gegeven naar aanleiding van een vraag van de oppositie (Les Engagés):

"Over mobilhomes betwist ik uw cijfers niet. Ik zeg het zonder verpinken. Ik heb het net bekeken tijdens de royale pauze van 10 minuten die de voorzitter mij gaf. De goedkoopste camper die ik vond, en ik weet niet in welke staat die zich bevond, kost 50.000 euro. De prijzen gaan zelfs tot 200-300.000 voor een mobilhome. Op een gegeven moment is het altijd te veel als mensen moeten betalen, ik weet het. Voor sommige mensen is het moeilijker dan voor anderen, dat weet en aanvaard ik ook. Maar ik denk dat we rationeel moeten blijven."

10 minuten

Als je deze toespraak leest, zal je merken dat de minister vindt dat wie het zich kan veroorloven een camper te kopen, belasting kan betalen. Bovendien slaagde hij erin om in 10 "royale" minuten een duidelijk beeld te krijgen van de campermarkt, het profiel van de gebruikers en hun vermogen. Nogal een prestatie! Bij deze snelheid miste hij echter een Volkswagen Caddy California, die in december 2021 op de markt komt, correct uitgerust voor 35.000 euro. Dit is ook de prijs voor een mooi formaat camper met 2 of 3 bedden en ongeveer 70.000 km op de tweedehandsmarkt.

Een droom

De minister lijkt ook te vergeten dat je een camper niet koopt om boodschappen te doen bij de traiteur of Albert Heijn. Het is vaak een droom - of op zijn minst een wens - die werkelijkheid wordt na een paar jaar sparen of na een drukke carrière. Voor het plezier om te reizen wanneer we willen met zo weinig mogelijk beperkingen. Is dit misschien wat de minister niet waardeert: vrijheid achter het stuur?

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten