Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Vergeet de Valkyrie, nieuwe Red Bull RB17 wordt nog straffere hypercar

Geschreven door Klaas Janssens op 02-02-2024

Red Bull maakt werk van een plug-inhybride hypercar die nog straffer wordt dan de Valkyrie die het F1-team ontwikkelde voor Aston Martin. In de handen van Max Verstappen zou die nieuwe, door een geëlektrificeerde V10 aangedreven RB17 zowat even snel moeten zijn als een moderne Formule 1-wagen.

In 2018 stelde Aston Martin de Valkyrie voor, een hardcore hypercar die ontwikkeld werd door het F1-team van Red Bull. Die link was logisch, want de Britse sportwagenbouwer was titelsponsor op de wagens waarmee Daniel Ricciardo en Max Verstappen het Wereldkampioenschap Formule 1 beslechtten. Maar op het moment dat die Valkyrie helemaal productieklaar was geraakt, had Aston Martin al een eigen renstal opgezet en werd het een directe concurrent voor Red Bull Racing.

Aston Martin Valkyrie by Red Bull

Inmiddels staat er een nieuwe hypercar klaar. Geen Aston Martin, maar een echte Red Bull. Eentje die nog dichter zou aanschurken bij de F1-wagens waarmee de Oostenrijkste renstal furore maakt. In een podcast op het kanaal van de energiedrankproducent heeft hoofdingenieur - Global Chief Technical Officer, om preciezer te zijn - Adrian Newey al het een en het ander verteld over die Red Bull RB17... 

Waar haalt Red Bull de RB17-benaming?

De RB-benaming gebruikt Red Bull Racing voor zijn F1-wagens. Het verhaal begon in 2005 met de RB1, het seizoen na de overname van Jaguar F1. En gaat verder op 15 februari 2024, wanneer de nieuwe RB20 voorgesteld wordt. Toch is er nooit een RB17 geweest, want in 2021 reed het team met de RB16B en in 2022 met de RB18. En dat laat dus ruimte voor de Red Bull RB17.

Welke motor krijgt de Red Bull RB17?

Geen hybride 1,6 liter-V6, zoals de moderne F1-wagens die momenteel gebruiken. Op zoek naar ouderwetse F1-sensaties kies Red Bull voor een atmosferische V10 die tot 15.000 toeren per minuut zou draaien. Die 1.000 pk sterke verbrandingsmotor krijgt wat extra hulp van een elektromodule die nog eens 200 pk toevoegt. Niet slecht voor een hypercar die niet meer dan 900 kilogram op de weegschaal zet.

Hoeveel downforce ontwikkelt de Red Bull RB17?

Aero is het dada van Adrian Newey. De Red Bull RB17 moet rondetijden halen die vergelijkbaar zijn met die van een hedendaagse. F1-wagen en dat vraagt om gigantische hoeveelheiden downforce. Bij 190 km/u bedraagt de neerwaartse druk 900 kilogra, bij 240 km/u ontwikkelt de hypercar een maximale downforce 1.700. kilogram. Reken op actieve aero-oplossingen uit de Formule 1. 

Oplage, prijskaartje en leveringen Red Bull RB17?

Red Bull plant een oplage van 50 exemplaren, al wordt er een RB17 opzij gezet voor Adrian Newey zelf. Aan de hybride hypercar zou een prijskaartje van 6 miljoen euro bengelen, maar het is niet bekend wie effectief een exemplaar kan bestellen. In 2024 toont de Red Bull RB17 zich reeds als designconcept, maar het echte testwerk vindt pas in de loop van 2025 plaats. De eerste klanten mogen hun exemplaar in 2026 verwachten. Momenteel wordt het een pure circuitauto, al zou Red Bull wel proberen de wagen ook straatlegaal te krijgen.

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten