Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Skoda Superb en Superb Combi (2024): wat weten we al? (UPDATE)

Geschreven door Kevin Kersemans op 06-09-2023

Binnen enkele maanden onthult Skoda de vierde generatie van zijn Superb. In afwachting verspreidde het Tsjechische merk al foto's van een gecamoufleerd ontwikkelingsprototype. Wat weten we al van de nieuwe Skoda Superb?

UPDATE Skoda heeft nu ook foto's vrijgegeven van de berlineversie van zijn toekomstige Superb – evenzeer nog in camouflagepak. We hebben ze toegevoegd aan de fotogalerij.

LEES OOK Skoda Superb Combi (2024) - prototype reeds getest

Van de huidige Skoda Superb werden meer dan 805.000 exemplaren gebouwd, maar het model loopt op zijn laatste benen. De nieuwe generatie van het Tsjechische vlaggenschip, de vierde in het VW-tijdperk al, wordt in november 2023 onthuld. In tegenstelling tot zijn Duitse neef, de Volkswagen Passat, zal hij nog opnieuw te krijgen zijn als vijfdeurs of als break.

De nieuwe Skoda Superb is langer en hoger dan de huidige en belooft dus nog meer ruimte (al blijft de wielbasis van 2.841 mm ongewijzigd), en zal voor het eerst ook worden aangeboden als mildhybride. Alle motorversies zullen gekoppeld zijn aan een DSG-versnellingsbak (met zes of zeven verhoudingen), waarvan de bedieningspook op de stuurkolom wordt gemonteerd, wat extra ruimte vrijmaakt op de middenconsole.

LEES OOK – Skoda kondigt nieuwe Kodiaq en Superb aan, lancering nog in 2023

Dynamischer

Op de foto's die Skoda heeft verspreid van een Superb Combi-validatieprototype, is de auto nog voorzien van een verhullend camouflagepak, maar de constructeur maakt gewag van "sculpturale lijnen en atletische proporties" die de vierde generatie "nog eleganter, suggestiever en dynamischer" moeten maken dan zijn voorganger.

Op het eerste gezicht ziet het er echter uit dat de Superb onmiddellijk als dusdanig herkenbaar zal zijn. Verder legt Skoda een bijzondere nadruk op de koplampen en de achterlichten, die ranker zijn geworden en dankzij nieuwe kristallijne elementen ("Crystallinium") een driedimensionale look zouden moeten creëren. Wat weten we verder nog van de nieuwe Skoda Superb en Skoda Superb Combi?

Skoda Superb en Superb Combi (2024) - eerste informatie

  • Afmetingen: koetswerklengte van 4.912 mm voor de vijfdeurs (+43 mm) en van 4.902 mm voor de breakversie Combi (+40 mm)
  • Bagagevolume: kofferinhoud onder het bagagescherm van 645 liter voor de vijfdeurs (+20 liter) en van 690 liter voor de Combi (+30 liter)
  • Onderstel: de Superb deelt zijn MQB Evo-platform met de technisch nauw verwante Volkswagen Passat Variant, optioneel met nieuwe adaptieve schokdemping DCC Pro
  • Motoren: benzine: 1.5 TSI (mHEV) van 150 pk, 2.0 TSI van 204 pk en 2.0 TSI 4x4 van 265 pk; diesel: 2.0 TDI van 150 pk of 2.0 TDI 4x4 van 193 pk; plug-inhybride (enkel Combi): 1.5 TSI iV met 204 pk met batterij van 25,7 kWh (tegenover 12,7 voordien), elektrisch rijbereik van ongeveer 100 km, AC-laden tot 11 kW (tegenover 3,6 voordien), DC-laden tot 50 kW
  • Multimedia: centraal aanraakscherm van 12,9 duim, het grootste ooit in een Skoda
  • Nieuwe rijhulpsystemen: Turn Assist en Crossroad Assist, Predictive Cyclist Protection
  • Productie: in Bratislava, Slovakije (waar ook de nieuwe Passat Variant van de band rolt)
  • Lancering: we verwachten de Belgische commercialisatie van de nieuwe Skoda Superb en Skoda Superb Combi in het eerste kwartaal van 2024
Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten