Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Audi SQ5 TDI, BMW X4 35d, Infiniti QX50 30d en Porsche Macan : Recht van antwoord

Geschreven door Bert Troubleyn op

Tijdens onze vergelijkende wegtest afgelopen zomer werd de Porsche Macan Diesel zwaar afgerekend op zijn prijskaartje. Vandaag krijgt hij een herkansing, in een vierkamp waarin sensaties centraal staan.

Een dik half jaar geleden trad de Porsche Macan Diesel S (258 pk) al een eerste keer aan in een van onze meerkampen (zie AG 903), waarbij hij net naast de zege greep – hij moest toen enkel de BMW X3 30d voor zich dulden. Van een vernedering was dus zeker geen sprake. Collega Cédric Derèse schreef destijds trouwens dat de Macan “ontegenzeggelijk de beste SUV van het moment” was als we “enkel het rijplezier, de prestaties en de wegligging in beschouwing nemen”. Maar we confronteerden de Porsche toen vooral met ‘gezinsgerichte’ en min of meer rationele modellen – in zoverre je bij een SUV van ratio mag spreken – die hem klopten met argumenten als prijs, uitrusting, binnenruimte en functionaliteit.

Vandaag krijgt de Macan Diesel S kans op een revanche in een confrontatie met modellen die meer op emotie zijn gericht: de Audi SQ5 TDI, de BMW X4 35d en de Infiniti QX50 3.0d. De Audi onderscheidt zich als SQ5 door zijn 313 pk sterke diesel met meerfasige drukvoeding, die een bijzonder inspirerende sound produceert. De X4 valt dan weer op door zijn merkwaardige vormtaal, die het hoog-op-de-potenuiterlijk van een SUV combineert met de aflopende daklijn van een coupé. In deze 35d-uitvoering beschikt hij trouwens eveneens over 313 pk. Met basisprijzen van respectievelijk 63.000 en 63.100 euro zijn de Audi en BMW een dikke 2.000 euro duurder dan de Macan. Al weten we uit ervaring dat Porsche zijn modellen zo kaal als een knikker aanbiedt en dat je nog heel wat extra geld kwijt bent aan opties vooraleer je van een volwaardige auto mag spreken. Een strategie die trouwens ook zijn twee Duitse rivalen hier toepassen.

Net dat uitrustingsbeleid zou wel eens een argument van formaat kunnen zijn voor de vierde deelnemer van deze test, de Infiniti QX50 3.0d. Die blijft qua pure motorkracht wel achter op de rest hier (238 pk), maar zet daar een bijzonder aantrekkelijke basisprijs (44.797 euro) en een erg volledige uitrusting tegenover, terwijl hij met zijn opvallende design toch de ‘emotionele’ kant niet vergeet.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker