Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Fiat 500X, Jeep Renegade, Kia Soul, Mini Countryman en Nissan Juke : Dubbel offensief

Geschreven door Tony Verhelle op

De groep Fiat-Chrysler heeft het licht gezien en zet volop in op het SUV-segment: de nieuwe Fiat 500X en zijn bloedbroeder Jeep Renegade werpen zich op als geduchte rivalen in de boomende categorie van de kleine cross-overs.

Zes jaar nadat Fiat en Chrysler hun verloving aankondigden, melden Fiat en Jeep trots de geboorte van hun eerste tweeling: de 500X en de Renegade. Op het eerste gezicht lijkt het hier wel om een twee-eiige tweeling te gaan, want hun looks hadden niet meer van elkaar kunnen verschillen... Nochtans hebben beide cross-overs dezelfde genetische achtergrond: ze rusten allebei op het moduleerbare, vierwielaangedreven ‘Small-Wide’- platform van de groep Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Meer nog, de twee modellen rollen samen in Italië van de band, in de fabriek van Melfi , ten zuidwesten van Napels. Het duo richt zijn pijlen resoluut op het segment van de kleine SUV’s, een segment dat sterk is gegroeid sinds de vrijwel gelijktijdige lancering van de Nissan Juke en Mini Countryman in 2010. Of dat aanbod gedragen wordt door de vraag of andersom, laten we in het midden. Feit is echter wel dat het segment zich op vijf jaar tijd bliksemsnel heeft ontwikkeld.

Klanten die niet ongevoelig zijn voor de charmes van een SUV, maar toch een compact model zoeken, worden op hun wenken bediend door de Citroën C4 Cactus, Ford EcoSport, Opel Mokka, Peugeot 2008, Renault Captur en Skoda Yeti. Volkswagen brengt binnenkort nog een rivaal in deze klasse uit… Ook Kia waagde vorig jaar opnieuw zijn kans in dit segment, met de tweede generatie van de Soul. Hoewel zijn profi el haast ongewijzigd bleef, positioneert de kleine Koreaan zich voortaan des te meer als een cross-over.

Met hun lengte van respectievelijk 4,23 en 4,25 meter vallen de Renegade en 500X een beetje tussen twee segmenten in: enerzijds dat van de Nissan Juke (4,13 meter), Peugeot 2008 (4,16 meter) en Renault Captur (4,12 meter), anderzijds dat van de Hyundai ix35 (4,41 meter), Nissan Qashqai (4,38 meter) en Volkswagen Tiguan (4,42 meter). Ze werpen zich dus op als de grootste modellen van deze vergelijkende test – een heel eind voor de Soul, die met zijn 4,14 meter nagenoeg even lang is als de Juke, en de Mini Countryman, die ondanks zijn SUV-allures zijn merknaam alle eer aandoet (4,10 meter). Wat een verschil met de Fiat, die zijn suffix ‘X’ aanwendt om maar liefst 70 centimeter te groeien in vergelijking met de gelijknamige kleine stadsauto...

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker