Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuwigheden / Jeep en Fiat: nieuwe kleine SUV's op PSA-basis voor 2022 en 2023

Geschreven door Frédéric Kevers op 03-05-2021

De FCA-fabriek in Tychy (Polen) gaat 3 nieuwe SUV's bouwen voor Fiat, Jeep en nog een merk van de Stellantis-groep. Zou het om een nieuwe Alfa Romeo gaan?

De groep Stellantis heeft de lancering goedgekeurd van de productie van 3 nieuwe, kleine SUV's op het CMP-platform van PSA. De SUV's worden gebouwd voor Jeep, Fiat en een derde merk, dat vermoedelijk Alfa Romeo wordt. De nieuwe modellen worden geproduceerd in de Poolse Tychy-fabriek, die momenteel instaat voor de Fiat 500 en de Lancia Ypsilon. Het model van Jeep wordt gepland voor november 2022, zijn Fiat-tegenhanger komt in april 2023. Wordt de derde musketier de Alfa Romeo Brennero, of toch een eerste SUV voor Lancia?

3 kleine SUV's

Het CMP-platform voor deze nieuwe SUV's wordt momenteel al gebruikt voor de kleine SUV's van PSA, met onder meer de DS3 Crossback, Peugeot 2008 en Opel Mokka. Voor Jeep wordt het een nieuw model in het gamma, onder de Renegade, waarmee het de kleinste auto van het Amerikaanse merk wordt, met bovendien het eerste model dat geen vierwielaandrijving kan krijgen, al is een volledig elektrische versie wel mogelijk. Verkoopt Jeep hiermee zijn ziel in ruil voor meer winst? We zullen het zien vanaf november 2022.

Bij Fiat moet deze nieuwe kleine SUV/cross-over sterk geïnspireerd zijn op de Fiat Centoventi-conceptcar, die werd voorgesteld op het autosalon van Genève in 2019. Het nieuwe model moet de brug maken tussen de Fiat 500 X en de Fiat Panda Cross, opnieuw zonder vierwielaandrijving, maar ook met het perspectief op een elektrische versie.

Als het derde model de Alfa Romeo-badge krijgt, rekenen we erop dat het om de Brennero gaat, het aangekondigde model onder de Tonale. Daarvan is er echter nog geen bevestiging van Stellantis. Het enige alternatief zou een kleine SUV van Lancia zijn, om het merk te herlanceren op andere markten dan Italië en om een alternatief te bieden op de chique en premiumstijl van de DS3 Crossback.

300.000 auto's per jaar

Het doel van de Tychy-fabriek, die hiermee een investering van meer dan 200 miljoen euro krijgt van de Poolse regering, is om 300.000 auto's per jaar te produceren, met 130.000 Jeeps, 110.000 Fiats en de overige 60.000 voor het derde model van Alfa Romeo of Lancia. De site zou echter een uitbreidbare capaciteit hebben van 400.000 exemplaren per jaar.

Benzine, hybride of elektrisch

Volgens de geruchten zou de kleine Jeep zijn commerciële carrière beginnen als benzine in eind 2022, alvorens een milde hybride versie te krijgen in februari 2023 en een volledig elektrische versie begin 2024. Het omgekeerde van de nieuwe Fiat, die ook als benzine wordt gelanceerd, maar vervolgens zijn elektrische versie krijgt in mei 2023, terwijl de hybride begin 2024 zou komen.

De Alfa Romeo/Lancia zou gelanceerd worden als EV met voorwielaandrijving, voor een hybride model in 2024 en daarna nog een elektrisch model met vierwielaandrijving, met een elektromotor op elke as. Een exclusieve technische mogelijkheid binnen de familie van kleine SUV's van Stellantis, maar die ook logisch zou zijn op zijn Jeep-neef.

Bron: Automotive News

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten