Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Jaguar XE: ook met vierwielaandrijving

Geschreven door David Leclercq op 18-11-2015

Jaguar breidt het gamma van zijn nieuwe XE verder uit, meer bepaald met een dieselvariant met vierwielaandrijving.

Ook interessant: gedetailleerde test van de Jaguar XE 2.0 D 180

 

Jaguar blijft zijn XE-gamma dus verder uitbreiden. De laatste nieuwigheid? Vierwielaandrijving in combinatie met de tweeliter-diesel Ingenium van 180 pk. Die zou het moeten kunnen opnemen tegen de andere premiummodellen binnen het genre, zoals de Audi A4 Quattro, de BMW 3-Reeks xDrive en de Mercedes C-Klasse 4Matic. Het systeem werkt met een meerschijvenkoppeling die indien nodig in nauwelijks 165 milliseconden koppel naar de voortrein kan sturen, zo kondigt Jaguar aan.

Deeltijds

De ‘vierwielaangedreven’ XE blijft dus in feite een auto met achterwielaandrijving, want de beweging wordt eerst doorgegeven aan de achterwielen en het koppel wordt pas naar voren afgeleid wanneer de omstandigheden dit vereisen. Op die manier kan de auto zijn evenwicht behouden en zich stabiliseren in de meest delicate situaties, zoals bijvoorbeeld in slechte weersomstandigheden.

Aanpassing aan het terrein

De vierwielaandrijving van de XE wordt bovendien ondersteund door een wegdekafhankelijke elektronische sturing die in grote lijnen gebaseerd is op het Terrain Response van Land Rover. Bij Jaguar vervangt dit systeem, dat AdSR (Adaptive Surface Response) gedoopt werd, de rijstanden Regen, IJzel en Sneeuw van de Jaguar Drive Control en het optimaliseert ook de trekkracht. Op dit moment kan deze vierwielaandrijving enkel gecombineerd worden met de achttrapsautomaat van ZF.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten