Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Top 15 - de speciaalste spoilers op supercars en andere sportwagens

Geschreven door Klaas Janssens op 28-01-2022

Een heftige auto heeft een heftige achterspoiler nodig. Een ietwat dubieuze stelling, want doorgaans helpt zo'n opzichtige vleugel het lijnenspel helemaal om zeep. Tot je de volgende 15 creaties bekijkt: meesterwerkjes met een meerwaarde.

Geen directere link tussen de autosport en de openbare weg dan een gigantische vleugel op het achterwerk, want je hebt natuurlijk zoveel mogelijk neerwaartse druk nodig als je van Antwerpen naar Brussel pendelt. Nu goed, als ze iets toevoegen, zijn we fan. Onze selectie van 15 achterspoilers die meer doen dan enkel downforce genereren.

15. ZENVO TSR-S (2020)

Spoiler Alert

Een waanzinnige sportwagen vraagt om een waanzinnige achterspoiler, dat heeft Zenvo uitstekend begrepen. Het actieve exemplaar op de TSR-S past zich immers ook aan als je van links naar rechts draait. 

14. HONDA Integra Type R (1998)

Spoiler alert

Zowat alles aan deze Honda smaakt als een snoepje, van de dubbele koplampen over de slanke lijn tot de hoogtoerige vierpitter. Maar het is de flink uit de kluiten gewassen achterspoiler die de Integra Type R helemaal af maakt.

13. PAGANI Zonda Roadster F (2006)

Spoiler alert

Op het eerste gezicht lijkt de achtervleugel van deze Pagani niet bijzonder, tot je de Zonda Roadster F vanuit de lucht bekijkt. Dan zie je pas hoe elegant de vleugel met het koetswerk versmelt.

12. TOYOTA Supra (1996)

Spoiler alert

Japanners en spoilers, dat zijn dikke vrienden. In de jaren '90, dan toch. Zoals de buitenissige strijkplank op de Supra van de A80-generatie, een statement waarmee Toyota de dubbel geblazen turbokracht luid en duidelijk wilde accentueren.

11. TVR Sagaris (2004)

Spoiler Alert

Veel wilder komen ze niet. Die gigantische koelsleuven! Die bubbel op het dak! En die dwars geplaatste einddempers! Daar tegenover lijkt de transparante vleugel ingetogen, zelf elegant. En net daarom vinden we het zo cool.

10. SUBARU Impreza 22B STi (1998)

Spoiler alert

Een Subaru Impreza hoort een blauwe jas te combineren met gouden velgen, een luchthapper en een knoert van een achterspoiler. Zoals op deze 22B, de machtigste aller STi's.

9. MITSUBISHI Lancer Evo VI (1999)

Spoiler alert De VI is onze favoriete Lancer Evo, en daar is de Twin Blade-kofferspoiler niet vreemd aan. Heerlijk in het wit, maar nog lekkerder als in de dominante rallykleuren gespoten Tommi Makinnen Edition.

8. BUGATTI Veyron EB 16-4 (2005)

Spoiler alert

De droom om een 1.000 pk sterke auto naar een topsnelheid van 400 km/u te stuwen, werd realiteit door de variabele spoiler van de Veyron. Te activeren via een speciale sleutel waarmee deze Bugatti in hogesnelheidsmodus gaat.

7. PORSCHE 911 GT3 (2000)

spoiler alert

Porsche mag je gerust een spoilerspecialist noemen. We hadden de eendenstaart van de Carrera RS kunnen kiezen, of de vleugel van de Turbo. Maar onze favoriet is die van de 996 GT3. Zo gek dat het wel goed moet zijn.

6. PLYMOUTH Superbird (1970)

Spoiler alert

Was de Road Runner al geen lieverdje, dan maakte deze Superbird het helemaal te bont. Of hoe Plymouth anticipeerde op de Dodge Charger Daytona, die het jaar daarvoor met dergelijke luchtkliever was komen aanzetten.

5. McLAREN P1 (2014)

Spoiler alert

De aerodynamische knowhow uit de Formule 1 geeft de McLaren P1 een variabele achterspoiler die lijkt weggelopen uit de een of andere Transformers-film. Het ding genereert tonnen downforce en steekt ook een handje toe wanneer je in de remmen gaat.

4. LAMBORGHINI Countach LP 5000S (1982)

Spoiler alert

Niet zo puur als het origineel uit 1974, maar die pijlvormige achterspoiler is en blijft een geweldig ding. Als je dan toch overdrijft, dan mag je er meteen stevig overgaan.

3. FORD Sierra RS Cosworth (1986)

Spoiler alert

Voor homologatie voor de Groep A-raceklasse bundelde de RS-afdeling van Ford de krachten met Cosworth, met deze woeste Sierra als resultaat. Een legende om verschillende redenen, al zal hij altijd herinnerd worden dankzij die vooruitstrevende spoiler.

2. MERCEDES 190E 2.5-16 Evolution II (1990)

Spoiler alert

Geboren uit de strijd om de DTM-heerschappij, buigt Mercedes de homologatieregels met de Evolution 2. Omdat de regelgeving stipuleerde dat de achtervleugel het zich naar achteren niet in de weg mocht staan, plaatste Mercedes een afdekkapje op de achterruit, zodat je de vleugel niet kon zien vanop de bestuurderspost.

1. FERRARI F40 (1987)

Spoiler alert

Een van de allermooiste sportwagens ooit gemaakt, de Ferrari F40. Niet in het minst omdat de spoiler integraal deel uitmaakt van het het koetswerk. A match made in heaven.

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten