Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / EU maakt gebruik van e-fuels praktisch onmogelijk

Geschreven door Klaas Janssens op 25-09-2023

Ook na 2035 zal je een wagen op benzine of diesel kunnen kopen, op voorwaarde dat hij op koolstofneutrale brandstof rijdt. Alleen legt de Europese Unie de lat voor het gebruik van die e-fuels wel erg hoog.

Het leek erop dat de elektrische auto het pleit gewonnen had. Vanaf 2035 zouden er in Europa geen wagens met verbrandingsmotor meer verkocht mogen worden. Het op 14 februari 2023 door de Europees Parlement gesloten akkoord leek in kannen en kruiken, tot Duitsland op 7 maart ging dwarsliggen in de Raad van Europa en de deal op de helling kwam te staan. 

LEES OOK
VW gelooft niet in e-fuels
Mercedes ziet e-fuels als overbodige tussenstap

Duitsland reed voor de Duitse constructeurs, die synthetische brandstoffen voor verbrandingsmotoren naar voren schuiven als alternatief voor elektrische auto's. En na het nodige armgeworstel werd er een deal gevonden met Europa: het verbod op verbrandingsmotoren dan vanaf 2035 zou ingaan, werd immers versoepeld. Hoera, e-fuels zouden de verbrandingsmotor redden.

LEES OOK
Hoeveel kost synthetische e-fuel eigenlijk?
Over de zin en onzin van e-fuels

Maar Europa duwt terug. Want het wetsvoorstel dat het gebruik van e-fuels zou regelen, legt de lat wel erg hoog. Zo hoog dat de verbrandingsmotor alsnog tegen een verkoopverbod aanloopt. Zo zouden auto's zelf over een complexe sensor moeten beschikken die kan detecteren of er gewone of koolstofneutrale brandstof getankt wordt. Is het geen e-fuel, dan mag de wagen niet kunnen starten. Die e-fuels zouden bovendien 100% klimaatneutraal moeten zijn: dus ook bij de productie en het transport van die brandstof... En die eisen worden door de sector als feitelijk onhaalbaar omschreven.

Bron: Reuters // Beeld: Lamborghini Revuelto

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten