Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Opgelet: steeds meer LEZ's in Spanje

Geschreven door Olivier Duquesne op 26-05-2023

Alle Spaanse steden met minstens 50.000 inwoners kunnen in 2023 een lage-emissiezone invoeren als ze dat willen. Deze 'ZBE's' zijn vandaag al operationeel in onder meer Barcelona, Madrid en Sevilla.

In Spanje neemt het aantal ZBE's (Zona de Bajas Emisiones) toe. Dit zijn LEZ's (lage-emissiezones) die door de nationale milieuwetgeving zijn opgelegd. Zo zijn er al zones in Barcelona, Madrid, Cordoba, Sevilla en Valencia. Deze LEZ's zullen in de komende maanden in alle grote steden en middelgrote plaatsen in Spanje worden ingevoerd. De tijden en regelingen verschillen echter per gemeente. Je moet dus goed letten op de signalisatie (zie foto) en de toegangsvoorwaarden. De ZBE van Madrid is bijvoorbeeld 24 uur per dag en 7 dagen per week in werking, terwijl ze Barcelona en Sevilla alleen doordeweeks en overdag geldt.

Buitenlandse vignetten worden aanvaard

Het beperkingssysteem is gebaseerd op de Euronorm en het brandstoftype van de wagen. Spanjaarden kunnen een eigen vignet plakken, maar dat kan niet met een buitenlandse nummerplaat. Voor buitenlanders heeft de Spaanse overheid gelukkig besloten gelijkaardige ecovignetten uit andere landen te aanvaarden. Het is dus mogelijk Barcelona en Madrid binnen te rijden met een Frans Crit'Air-vignet of een Duitse Feinstaubplakette, die vergelijkbaar zijn met de Spaanse regels. Er is ook een registratiesysteem als je geen vignet hebt of als je een speciale vergunning nodig hebt, bijvoorbeeld voor mensen met een handicapkaart. Het kan dus de moeite lonen om eens te informeren bij je accomodatie welke regels er ter plaatste gelden als je binnenkort naar Spanje vertrekt op vakantie. We hebben zoveel mogelijk info verzameld over de Spaanse LEZ's in onze adviespagina's.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten