Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Koopje van de Week: Land Rover Discovery I (1989-1998)

Geschreven door Steven Appelmans op 28-09-2021

Elke dinsdag gaat AutoGids op zoek het Koopje van de Week. Van bolides met een speciaal verhaal tot sedans met een geschiedenis, in deze rubriek krijgen ze allemaal hun podium. Vandaag: de Land Rover Discovery I (1989-1998).

Een Range Rover voor het volk, dat was het originele idee achter Project Jay. De in 1989 geïntroduceerde Land Rover Discovery Series I, zoals het ding finaal ging heten, kreeg dan ook de motoren en het chassis van de chiquere Range, maar dan omgord door een praktischere, goedkopere koets. Omdat elke pond telde, kregen de designers van de Land Rover Discovery de opdracht te scharrelen in de beschikbare onderdeelbakken van de Rover-groep. Deurgrepen van een Morris Minor, achterlichten van een Austin Maestro, zolang het paste, werd het gebruikt. Echt kwalitatief was het dan ook allemaal niet, noch bijzonder esthetisch, maar het kweekte wel karakter.

>> AutoGids' Koopje van de Week - modeloverzicht van A tot Z

Zeker als je de Land Rover Discovery ook van de platgereden paden joeg. Een onstopbaar imago dat de Disco ontzettend populair maakte, waardoor het een eitje is er vandaag één op de kop te tikken. Al zijn er wel een aantal rode lichten die af moeten gaan vooraleer je je laat verleiden tot een Brits avontuur.

Waarop moet je letten?

Alles. Werkelijk alles. Te beginnen op roest, want dat is de kwalijkste plaag die de Land Rover Discovery treft. Kijk trouwens niet alleen in wielkasten of onder vloerbedekkingen, ook het chassis zelf is gevoelig voor corrosie. Zeker als de vorige eigenaar(s) regelmatig de offroadcapaciteiten van hun 4X4 hebben gebezigd. Volgende punt op de lijst: koeling. Radiatoren durven al eens lekken, waterpompen houden er geregeld mee op. Vragen dus of die recent nog vervangen/hersteld zijn, aangezien oververhitte motoren een hoop andere problemen met zich mee kunnen brengen.

Nog een to do: olieliekken opsporen. Een beetje gedrup kan geen kwaad, het zou anders geen Land Rover zijn, al check je toch best even van waar het verlies komt. Een rubberen slang is namelijk snel vervangen, een lekkende stuurbekrachtiging daarentegen... Voorts is het aan jou om te bepalen wat je al dan niet belangrijk vindt. Een Land Rover Discovery waar alles het nog doet zoals het hoort, is als een eenhoorn, dus komt het erop aan compromissen te sluiten. Wil je perse een werkende airco of volstaat een opengedraaid raampje?

Hoeveel mag dat kosten?

Afhankelijk van hoe geprepareerd je je Land Rover Discovery hebben wil (heel wat exemplaren kregen een aangepaste terreinoutfit) gaan de prijzen van een kleine 1.000 tot een dikke 10.000 euro. Gezien de miserie die je je op de hals kan halen, is het misschien niet slecht om wat extra geld neer te tellen. Weet ook dat er wisselstukken in overvloed zijn (is het niet van een overleden exemplaar, dan wel van een orginele donor) en bijgevolg de wereld niet hoeven kosten. Het helpt wel als je zelf met een steeksleutel overweg kan. Gezien hij nogal onderhoudsgevoelig is, zou je garagehouder anders wel eens je nieuwe beste vriend kunnen worden.

Een leuk alternatief?

Minder karaktervol dan de Land Rover Discovery, maar een stuk betrouwbaarder is de Toyota Land Cruiser. Even Japans en bijgevolg feilloos zijn de Nissan Patrol en Mitsubishi Pajero. De Amerikaanse tegenhanger heet Grand Cherokee en als het toch perse een Land Rover moet zijn, kan je altijd nog op zoek naar een Defender. 

 
Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten