Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Alle nieuwe mobiliteitsregels voor het Autosalon

Geschreven door Yeelen Möller op 06-01-2020

Voor je naar het Autosalon vertrekt, is het een goed idee om mee te zijn met de nieuwste mobiliteitsregels. Hier is een handig overzichtje van de veranderingen vanaf 1 januari 2020.

LEZ Gent

Gent heeft sinds 1 januari 2020 ook zijn eigen Lage-EmissieZone, die zowat het hele gebied binnen de stadsring R40 bestrijkt (met uitzondering van de Nieuwewandeling-Blaisantvest en de in- en uitvalswegen van de parking Zuid). De Arteveldestad volgt de LEZ-regels van Antwerpen, wat wil zeggen dat tot 2025 je minstens een benzinewagen met Euronorm 2 of een dieselwagen met Euro 5 moet hebben om binnen te mogen. Euro 4-diesels kunnen wel betalen om binnen te mogen. In januari worden inbreuken nog afgehandeld met een waarschuwing, vanaf februari krijg je een boete van 150 euro.

Fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens

Elektrische wagens waren tot nu toe nog voor 120% aftrekbaar, sinds januari is het maximum verlaagd naar 100%. De CO2-uitstoot van een auto met verbrandingsmotor weegt nu ook zwaarder door op de berekening van de aftreikbaarheid. Plug-in hybrides moeten daarnaast een bepaalde batterijgrootte hebben om in aanmerking te komen voor 100% fiscale aftrekbaarheid, anders wordt die berekend volgens de CO2-uitstoot van een overeenkomstig niet-hybride model. En aangezien auto’s met een CO2-uitstoot van meer dan 200 g/km nog maar voor 40% aftrekbaar zijn, kan dat een serieuze meerkost betekenen…

Geen premie voor elektrische auto’s

Het Autosalon zal vol staan van de stekkerwagens, maar je krijgt geen premie meer van de Vlaamse overheid om er eentje te kopen. De maatregel had volgens minister Demir (N-VA) te weinig effect, al vinden we het ook wat ongelukkige timing om de steun af te schaffen net als er meer aanbod op de markt komt.

Duurder openbaar vervoer

Het milieu dankt je als je de trein neemt, maar je portefeuille wordt binnenkort minder tevreden. Treintickets worden namelijk 1,53% duurder vanaf februari, abonnementen zelfs 2,87% duurder. En ook de tram of bus wordt duurder als je betaalt via een sms-ticket of een groepsticket. De m-tickets kosten daarentegen nog steeds 1,50 tot 1,80 euro, een enkele rit in voorverkoop wordt zelfs goedkoper (2,50 i.p.v. 3 euro). Bij de chauffeur blijft de prijs wel nog hetzelfde, terwijl je aan boord ook niet meer met cash kan betalen vanaf juli.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten