Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Enkel in 2024 Vlaamse EV-premie

Geschreven door Steven Appelmans op 09-02-2024

Na het advies van de Raad van State wordt de premie die je in Vlaanderen kan krijgen bij de aanschaf van een elektrische wagen beperkt in de tijd. In plaats van drie jaar kan je nu enkel nog in 2024 genieten van een tegemoetkoming.

20 miljoen. Zoveel had minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in september aan de kant gezet om de particuliere Vlaming in 2024 te helpen bij de elektrische transitie. Want, wie dit jaar een nieuwe EV zou kopen, mocht rekenen op een financiële geste. 5.000 euro als je elektrische wagen nieuw is en minder dan 40.000 euro kost, 3.000 euro als je op de tweedehandsmarkt gaat shoppen voor een batterijwagen die oorspronkelijk minder dan 60.000 euro heeft gekost. 

De ambitie was om ook de twee volgende jaren nieuwe EV-rijders wat geld toe te stoppen, zij het nog slechts 4.000 euro voor zij die tekenden in 2025 en 2.500 euro voor de klandizie in 2026. Door dat voornemen wordt nu echter een streep getrokken. Wie dus wil profiteren van de subsidie, kan dat louter dit jaar.

Belofte maakt schuld

De reden voor het terugdraaien van de maatregel moet gezocht worden in het advies van de Raad van State. Die stelt in een berekening dat het voorziene budget van 20 miljoen mogelijk niet zal volstaan om in 2024 iedere rechthebbende van een tegemoetkoming te voorzien. EV Belgium, de federatie voor elektrische mobiliteit in ons land, verwacht immers dat er dit jaar alleen 9.000 particulieren zich een EV aan zullen schaffen. Wat concreet betekent dat de Vlaamse regering al 45 miljoen nodig zou hebben om enkel en alleen 2024 te coveren.

De belofte breken dan maar, zoals een aantal stemmen uit de regering opperden? Zo net voor de verkiezingen is dat politieke harakiri waar Open VLD niet van wou weten. Na een rondje armworstelen met onder andere Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) - die op z'n zachtst gezegd de subsidie niet echt genegen was - werd er uiteindelijk afgeklopt op het compromis dat Peeters de vooropgestelde budgetten voor 2025 en 2026 (respectievelijk 23 en 32 miljoen) ineens zou begroten op dit jaar. Om er op 1 januari 2025 dan meteen de stekker uit te trekken. 

Daarmee komt een einde aan de onzekerheid die leefde bij het lot klanten dat sinds 1 januari al voldeed aan de vooropgestelde eisen. Die zijn nu helemaal zeker dat ze de premie zullen ontvangen. De aanvraag daartoe kunnen ze trouwens vanaf maandag 13u indienen bij het elektronische loket van de Vlaamse overheid.

Journalist AutoGids/AutoWereld

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten