Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Luik wordt Liège wordt weer Luik

Geschreven door Klaas Janssens op 24-05-2023

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer wil de steden op de verkeersborden aanduiden in de taal van de bestemming, maar wordt teruggefloten door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Wegens schending van de Belgische taalwetgeving.

Op het vernieuwde knooppunt Antwerpen-West lees je niet langer Luik maar Liège. En dat is geen vergissing, want het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer wil vaker de taal van de bestemming gebruiken om steden aan te duiden op verkeersborden.

Waarom? Om dubbele aanduidingen zoals Luik-Liège te vermijden, die de leesbaarheid in het gedrang kunnen brengen. Of omdat de plaatsaanduiding Luik verwarring kan veroorzaken bij buitenlandse chauffeurs die eigenlijk onderweg zijn naar Liège.

Taalwetgeving

Klinkt logisch, maar de interne richtlijn die het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer opstelde voor de plaatsaanduidingen op toekomstige verkeersborden is wel in strijd met de Belgische taalwetgeving - de taal op het bord met hetzelfde zijn als de locatie waar het bord staat.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil het bord in Antwerpen-West dan ook zo snel mogelijk aangepast zien. En zo wordt Liège weer Luik. 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten