Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Oldtimers blijven dan toch welkom in Vlaamse lage-emissiezones

Geschreven door Klaas Janssens op 25-04-2024

Vanaf 27 april 2024 zouden eigenaars van een oldtimer terugvallen op een dagpassysteem om lage-emissiezones (LEZ) binnen te kunnen rijden, maar inmiddels heeft de Vlaamse regering een besluit goedgekeurd dat individuele vrijstellingen mogelijk maakt. Dat meldt Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving.

Het was de bedoeling dat de eigenaars van een oldtimer vanaf 27 april 2024 verplicht zouden worden om een dagpas aan te kopen om een lage-emissiezone te kunnen betreden met hun voertuig. Die regeling is naast betalend ook beperkend, want je krijgt maximaal 12 keer per jaar toegang tot een LEZ. Omdat ze sowieso weinig kilometers maken en niet bijzonder talrijk zijn, gold er een uitzonderingsmaatregel voor oldtimers - maar die werd in 2022 vernietigd door de Raad van State.

Individuele LEZ-vrijstelling

Enkele dagen voor die dagpasregeling weer actief wordt, wil de Vlaamse regering alsnog een uitzonderingsmaatregel voor oldtimers mogelijk maken. Ze spiegelen zich aan de regeling van de Btusselse regering, die niet botste met het besluit van de Raad van State. Lokale besturen (Antwerpen en Gent) zouden zelf mogen beslissen om erkende oldtimers een individuele vrijstelling te verlenen, zodat ze zich kosteloos kunnen verplaatsen in lage-emissiezones. 

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kunnen lokale besturedn die gratis vrijstelling toekennen aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, die ingeschreven staan als oldtimer en die een Belgische O-nummerplaat dragen. Er is ook een spoedadvies ingediend bij de Raad van State, zodat die regeling ook juridisch geratificeerd geraakt. Dus nog even afwachten...

Bron: Belga

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten