Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Rusland test autonome taxi’s onder reële omstandigheden

Geschreven door Valentin Delchambre op 05-09-2018

Binnenkort start Yandex, de Russische evenknie van Google, met tests van zelfrijdende taxi’s in de moderne stad Innopolis.

Google’s Russische rivaal Yandex wil zijn achterstand op het vlak van autonome voertuigen inlopen. Na Google en het Chinese Baidu lanceert ook het Russische bedrijf een offensief. Het gaat twee autonome taxi’s inzetten in de erg jonge stad Innopolis, die vooral gekend is om haar universiteit.

Onwrikbaar vertrouwen

In mei 2017 publiceerde de Russische gigant een video van een Toyota Prius zonder bestuurder. Die komt heel wat later dan de voortrekkers in dit domein, maar projectverantwoordelijke Dimitry Polyschuk blijft erin geloven. Het testterrein van Yandex voegt een extra moeilijkheidsfactor toe aan het onderzoek: het zware klimaat van Rusland. Vorig jaar is al getest op besneeuwde wegen.

Goed omkaderd

Het experiment wordt georganiseerd met technologie van Yandex.taxi, een plaatselijke particuliere taxidienst. Studenten die geïnteresseerd zijn in een gratis rit moeten een app downloaden. Om een taxi te roepen, communiceren ze via een systeem met kunstmatige intelligentie. Volgens Yandex zou al een honderdtal studenten zich hebben ingeschreven. Paniek is niet nodig, want er zijn heel wat voorzorgsmaatregelen genomen. Bovendien beperken de trajecten zich tot een aantal specifieke bestemmingen (de universiteit, de studentenwoningen, het sportstadion,…). Een Yandex-werknemer rijdt mee voor als het mis zou lopen… De technologie is een zaak van staatsbelang, want Rusland wil niet afhankelijk zijn van Amerikaanse hulp op dit vlak.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten