Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Toyota: waterstofauto betaalbaar in 2025

Geschreven door Jean-François Christiaens op 02-11-2017

Nadat Toyota al een pioniersrol heeft gespeeld in de hybridetechnologie, lijkt het nu waterstofmobiliteit te willen democratiseren. De Japanse reus wil in 2025 een betaalbare brandstofcelauto op de markt brengen.

De Mirai, de eerste waterstofauto van Toyota voor ‘massaproductie’, verkoopt nog maar mondjesmaat, maar toch gelooft het bedrijf rotsvast in de technologie. De Japanse reus kent die zeer goed, aangezien het eerste onderzoeksprogramma al uit 1992 stamt. Toyota slaagde er geleidelijk aan in om het formaat van de techniek te reduceren en vooral de kostprijs van de verschillende onderdelen ervan te drukken. Zo kost de aandrijflijn van de Mirai vandaag slechts 5 procent van die van de concept Toyota Highlander FCV uit 2008: 40.000 euro in plaats van… 800.000 euro minder dan tien jaar geleden. Daarmee kon de technologie voor het eerst commercieel op de markt worden gebracht. Maar het prijskaartje van de hele auto blijft wel nog bijzonder elitair: 70.000 euro ongeveer.

30.000 euro tegen 2025?

In het komende decennium wil Toyota die prijs nog gevoelig drukken. In Tokio vertelde Toyota’s directeur ‘business planning’ Naomichi Hata aan onze collega’s van Autocar: “Tegen het begin van de jaren 2020 brengen wij een nieuwe generatie brandstofcellen op de markt waarmee we een voorsprong zullen kunnen nemen”. Hij beweert dat Toyota tegen 2025 een waterstofauto op de markt wil brengen met een prijs vergelijkbaar met die van een hybride. Die zou een interessant alternatief kunnen vormen voor kilometervreters die vandaag nog bij diesel zweren, aangezien Toyota van plan is om de zelfontbrander uit zijn catalogus te schrappen. Tegen dan moet wel nog het immense probleem van de productie en de distributie van waterstof op grote schaal worden opgelost…

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten