Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Vlaanderen wil particuliere kopers in een elektrische auto: EV-premie tot 5.000 euro

Geschreven door Klaas Janssens op 26-09-2023

Tijdens de Septemberverklaring kondigde de Vlaamse Regering aan 20 miljoen euro vrij te maken om de particuliere koper in een elektrische auto te krijgen via EV-premies tot 5.000 euro.

De elektrische auto neemt een steeds grotere koek van de autoverkoop voor zijn rekening, maar het merendeel van die EV's wordt gekocht door bedrijven, vrije beroepen en zelfstandigen. En dat is logisch, want die professioneel gekochte wagens komen met een heleboel voordelen: ze zijn 100% fiscaal aftrekbaar, profiteren van een lagere CO2-bijdrage en blijven vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling (BIV). Maar de particuliere markt gaat niet maar niet overstag.

Daar probeert de Vlaamse Regering nu een mouw aan te passen. Tijdens de Septemberverklaring werd aangekondigd dat er 20 miljoen euro vrijgemaakt wordt in de begroting van 2024, bedoeld om de particuliere autokopers aan te moedigen een elektrische auto te kopen. En daarbij rekent Vlaanderen op een nieuwe EV-premie, die je krijgt bij de aankoop van een nieuwe of een tweedehandse EV.

Tot 5.000 euro, maar...

Die EV-subsidies gaan in vanaf 2024 en bedragen 5.000 euro voor een nieuwe elektrische auto waarvan de catalogusprijs minder dan 40.000 euro bedraagt. Of 3.000 euro als je een occasie-EV koopt. Die overheidssteun is degressief: in 2025 zakken die bedragen naar respectievelijk 4.000 en 2.500 euro, in 2026 naar 3.000 en 2.000 euro. Dus - 1000 euro per jaar voor nieuwe EV's en -500 euro per jaar voor elektrische tweedehandswagens.

Momenteel is het aanbod aan elektrische auto's die minder dan 40.000 euro kosten nog beperkt, maar reken tegen 2024 op serieuze prijsaanpassingen die anticiperen op deze nieuw regelgeving. Sommige auto's zullen wat goedkoper worden, andere duurder. Of hoe de overheid de constructeurs een helpende had aanreikt, ook de Chinese spelers die Europa zo vreest...

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten