Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Lingotto vormt inspiratiebron voor design van toekomstige Fiat-modellen

Geschreven door Olivier Duquesne op 22-05-2023

De in Turijn gelegen Lingotto-site mag 100 kaarsjes uitblazen. De voormalige fabriek die zich onderscheidt door zijn speciale architectuur en testpiste op het dak zal als inspiratiebron gebruikt worden voor het design van toekomstige Fiat-modellen.

Overzicht :

Lingotto is geen autofabriek meer en ook de op het dak gelegen testbaan is niet langer operationeel. De voormalige Fiat-site is omgebouwd tot een conferentie- en shoppingcentrum, met kantoren en winkels. De Casa 500 is tegenwoordig een kunstmuseum en de Pista 500 een hangende tuin. Er zijn leukere manieren om je honderdste verjaardag te vieren...

LEES OOK Lingotto was niet de enige site met een testbaan op het dak

Lingotto vormt nochtans een mijlpaal voor Fiat, want met deze destijds hypermoderne fabriek begon het grote industriële avontuur van de Italiaanse autobouwer. Het begon allemaal met een bezoek van oprichter Giovanni Agnelli aan de Ford-fabrieken in het Amerikaanse Detroit, enkele jaren voor de start van de Eerste Wereldoorlog. Na werkzaamheden die bijna 8 jaar in beslag namen, werd Lingotto op 22 mei 1923 officieel in gebruik genomen.

Fiat Lingotto 100

Inspiratie

Lingotto bleef het hoofdkwartier van Fiat tot 2019. Om de honderste verjaardag van die inaugeratie te vieren, zal Fiat karakteristieke kenmerken van de speciale site gebruiken als inspiratiebron voor de toekomstige modellen van het Italiaanse Stellantis-merk.

Zo zou de ovale vorm van de testpiste in het interieur gebruikt worden als basisvorm voor het dashboard en de middenconsole voor een niet nader omschreven Fiat-model dat in de loop van 2024 op de markt komt. Ook de vorm van de cirkels en de kleine ramen op het gebouw zullen terugkeren, zoals op de bedieningselementen, de het dashboard, de middenconsole, de stoelen en het koetswerkdesign. Ook het concept dat zowel licht als ruimte maximaliseert, zou omarmd worden door de toekomstige Fiat-auto's.

We zijn benieuwd.

Fiat Lingotto 100

Bekijk ook de video "Shaping the Future"

Hoe die marketingpraat wordt omgezet in concrete designdaden? 

 

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten