Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / INTERVIEW – Skoda Kodiaq iets meer onthuld

Geschreven door David Leclercq op 15-06-2016

Skoda toont enkele nieuwe schetsen van zijn toekomstige SUV, de Kodiaq. De constructeur vertelt ook meer over het design.

De nieuwe SUV van het merk, de Kodiaq, wordt voorgesteld op het volgende autosalon van Parijs in oktober. Volgens Skoda heeft designchef Jozef Kaban gekozen voor een nieuwe vormtaal die rationaliteit mengt met glasheldere lijnen. De uitsproken trekjes zie je onder meer in de schouderlijn die het robuuste karakter benadrukt. Een opvallend detail: de koplampen zijn kristalhelder, een eerbetoon aan de wereldwijd bekende Tsjechische kristalkunst.

Ook sportief

De achterpartij is volgens Skoda eerder sportief, vooral dankzij de led-lichtblokken in de vorm van een C. Het profiel gaat in dezelfde richting: de lange wielbasis en de korte koetswerkoverhangen maken het geheel dynamischer. Designchef Jozef Kaban geeft een woordje uitleg bij deze Kodiaq.

Wat betekent de Kodiaq voor Skoda? Wat zal hij bijdragen?

“De Kodiaq is in meerdere opzichten een pionier voor ons merk. We betreden hiermee een nieuw segment, dat van de grote SUV’s. Tegelijk is de Kodiaq het eerste model met een nieuwe designtaal. Volgens ons is hij krachtig en emotioneel, maar ook tijdloos.”

Wat is er bijzonder aan het design van deze grote SUV?

“De Kodiaq is enorm veelzijdig. Hij moet tegelijk ruim zijn en compacte buitenafmetingen behouden. Voorts is het een SUV. Hij moet dus robuust zijn en geschikt voor gebruik op elk type ondergrond.”

Hoe worden design en functionaliteit gecombineerd?

“We streven ernaar om die twee zo goed mogelijk te combineren, wetende dat functionaliteit altijd de speerpunt is in het gamma van Skoda. Wij zoeken naar de schoonheid in eenvoud, zonder de functionaliteit of de ergonomie daarbij uit het oog te verliezen. Je moet een evenwicht vinden dat goed is voor beide aspecten.”

Er zitten referenties naar de Tsjechische kunst in de Kodiaq, zoals de kristalkunst. Hoe ben je te werk gegaan?

“Elk detail van onze modellen vertelt een verhaal. Uit die aspecten halen we onze emotionele kracht. De karakteristieke elementen van kristal zie je in de heldere, precieze lijnen. Of in het spel van licht en schaduw op de oppervlakken. Enkele details vallen op, zoals de lichtblokken aan de voorkant.”

Wat vind je de markantste eigenschap van het interieur van de Kodiaq?

“Ook hier gaven we de voorkeur aan heldere lijnen, harmonie en functionaliteit. Er heerst een vorm van rust en volheid. Voor mij moet een interieur ook een gevoel van vertrouwen en welzijn opwekken. De filosofie was dus om een sfeer te creëren die tegelijk elegant, comfortabel en functioneel is.”

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten