Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Hier is de Mercedes CLE Coupé (2023)

Geschreven door Hans Dierckx op 05-07-2023

De nieuwe coupéversie van de Mercedes E heet CLE. Hij vervangt meteen ook de tweedeursversie van de C-Klasse.

Mercedes snoeit in het aanbod aan coupés, een genre dat dezer dagen niet meer zo goed in de markt ligt. De tweedeursversies van de C-, de E- en de S-Klasse worden vervangen door één enkel model: de nieuwe Mercedes CLE. Het is de enige overblijvende coupé in het gamma van das Haus.

De naam maakt het wat onduidelijk, maar je kan de Mercedes CLE best beschouwen als de coupéversie van de E-Klasse. Daar sluit hij qua formaat het meest bij aan, met een lengte van 4,85 meter. Dat is exact even lang als een BMW 8 Reeks Coupé.

Zelflerend

Stilistisch borduurt de nieuwe Mercedes CLE duidelijk voort op de recentste berlines van het merk. Opvallend is hier vooral de scherpe radius van de sierlijnen op de flanken en de schuin aflopende kont, met een kofferklep die rechtstreeks doorloopt in de bumper. De zijruiten komen zonder frame op de deur, en daarnaast zien we zijspiegels die op het deurpaneel gemonteerd zijn, en een motorkap die niet tot aan het radiatorrooster loopt.

De binnenhuisinrichting van de Mercedes CLE is die van de C-Klasse, met een groot centraal aanraakscherm met het zogenaamde MBUX-systeem. Dat laatste is zelflerend gemaakt, en kan met behulp van AI suggesties doen aan de hand van de gedragspatronen van de bestuurder. Je kan tegen meerprijs een Burmester-geluidsinstallatie krijgen met luidsprekers in de hoofdsteunen van de voorstoelen.

Benzine, diesel of PHEV

De Mercedes CLE komt met achter- of vierwielaandrijving, en optioneel kan je ook adaptieve dempers en een meesturende achteras krijgen, met een uitslag van maximaal 2,5 graden. De ophanging is met 1,5 centimeter verlaagd tegenover de E-Klasse.

De nieuwe coupé is te krijgen met vier of met zes cilinders. De topversie is de Mercedes CLE 460, met een drieliter op benzine (381 pk). Die gaat in amper 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u. Daarnaast zijn er de CLE 200 en CLE 300, met een tweeliter van 204 of 258 pk, terwijl je ook een diesel kunt krijgen, de CLE 220 d (2.0 van 200 pk). Allemaal zijn ze gekoppeld aan een negentrapsautomaat en krijgen ze hulp van een elektromotortje van 17 kW.

Later volgt er nog een PHEV-versie, en reken maar dat ook de AMG-afdeling een variant zal africhten. De Mercedes CLE is te koop vanaf de zomer van 2023, de leveringen zijn echter pas voorzien voor begin volgend jaar. Tegen dan zal hij ook te koop zijn als cabrio.

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten