Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Officeel: Toyota GRMN Yaris (2022) - als Track en Rally

Geschreven door Yeelen Möller op 14-01-2022

Toyota heeft het doek van de tweede generatie GRMN Yaris gehaald, de nog extremere variant van de GR Yaris. Hij wordt maar 500 keer gebouwd en zal worden aangeboden via een loterij.

Na de teaser van vorige week is het nieuws nu officieel: Toyota presenteert de nieuwe GRMN Yaris, die op elk vlak een tandje scherper is geworden tegenover de GR Yaris. Toyota zegt veel inspiratie te hebben gehaald uit de motorsport om de GRMN Yaris te verbeteren: hij is lichter, stijver, breder, lager en responsiever geworden.

Op dieet

Het chassis van de Toyota GRMN Yaris heeft extra verstevigingen gekregen, zoals je kan zien in de koffer: de achterbank heeft plaatsgemaakt voor een dikke verstevigingsstang. Daarmee werd er direct 20 kilo bespaard. Ook de motorkap, het dak en de achterspoiler zijn uit lichtgewicht carbon vervaardigd.

Ten opzichte van de gewone Toyota GR Yaris zijn er 545 extra laspunten en is er ook meer gelijmd aan het chassis, allemaal om de koets stijver te maken en zo een betere stuurrespons en precisie te krijgen. Het koetswerk is dan weer 10 mm breder geworden, om iets meer downforce te genereren, en de GRMN Yaris staat ook 10 mm lager bij de grond.

Kortere bakverhoudingen

Aan de motor van de Toyota GR Yaris werd er weinig tot niet geprutst: die 1.6 driecilinder turbo levert nog steeds 272 pk, maar het koppel neemt wel toe met 20 Nm tot 390 Nm. De versnellingsbakverhoudingen zijn wel ingekort en de tandwielen zelf zijn verstevigd om de betrouwbaarheid te verbeteren bij langdurig intensief gebruik.

Circuit of Rally

Er zijn drie varianten van de nieuwe Toyota GRMN Yaris: de standaardtrim, de 'Circuit Package' (de grijze) en de 'Rally Package' (de rode). De Circuit Package wordt in een oplage van amper 50 stuks gebouwd en krijgt de speciale Matte Steel-lak, BBS GRMN-velgen, grotere remmen, Bilstein-schokdempers, de carbon spoiler, grotere zijschorten en een extra spoilerlip vooraan. 

Het Rally Package is in feite een accessoirepakket van de dealer en biedt rally-geoptimaliseerde schokdempers en stabilisatorstangen, een bodembescherming en een rolkooi. Toyota belooft daarnaast een updateprogramma voor de GR Yaris en GRMN Yaris, waarbij er nieuwe onderdelen en software worden ontwikkeld om de wagens nog te verbeteren tijdens hun levensduur. Daarnaast komt er ook een personalisatieprogramma, waarbij jouw eigen wagen kan worden geoptimaliseerd bij jouw GR Garage op basis van rijgegevens. 

Loterij is nu open

Of hij ook naar Europa komt is niet duidelijk, in Japan zal de Toyota GRMN Yaris te koop zijn vanaf 56.000 euro (basisversie), 64.200 euro (Rally Package) of 64.900 euro (Track Package). Wie een van de 500 stuks wil bemachtigen, moet snel zijn: de loterij is geopend van 14 januari tot 28 februari 2022. In maart worden dan de winnaars gecontacteerd, waarna je je bestelling kan doorgeven en tegen de herfst op de baan kan.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten